​Steven Kruijswijk heeft dinsdag zijn leidende positie verstevigd met de tweede plek in de heuvelachtige zestiende etappe van de Giro d'Italia. De dagwinst ging naar Alejandro Valverde.

In de 132 kilometer lange etappe sloeg Kruijswijk eigenhandig meerdere aanvallen van zijn concurrenten af, om vervolgens met Valverde en Ilnur Zakarin naar de finish te koersen.

In de sprint om de ritzege werd Kruijswijk afgetroefd door de Spanjaard Valverde, waardoor de 28-jarige Brabander net naast zijn eerste dagwinst greep in de Giro.

Zakarin sprintte niet mee om de etappe-overwinning en werd derde op acht seconden van Valverde en Kruijswijk.

Daardoor mag de Nederlander woensdag voor de derde dag op rij als klassementsleider van start gaan in de Ronde van Italië.

Met nog vijf dagen te gaan verdedigt de kopman van Lotto-Jumbo een voorsprong van drie minuten op Esteban Chaves. Valverde klom naar de derde plaats met een achterstand van 3.23.

Nibali

​Op vijftien kilometer van de eindstreep in Andalo sprong Kruijswijk samen met Valverde en Zakarin weg uit een kopgroep van acht, waar ook onder anderen Vincenzo Nibali deel van uitmaakte. De Italiaan kon niet volgen en lijkt definitief afgehaakt in de strijd om het roze.

Nibali kwam als elfde over de finish op 1 minuut en 47 seconden van Kruijswijk. De Italiaan, die vooraf als topfavoriet werd bestempeld, staat nu vierde en moet 4 minuten en 43 seconden goedmaken op de Nederlander. Zakarin is de nummer vijf in het klassement op 4.50.

Woensdag wacht een vlakke rit die lijkt voorbestemd voor de sprinters en waarin Kruijswijk waarschijnlijk niet hoeft te vrezen voor een serieuze aanval op zijn leidende positie in het algemeen klassement.

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro