Steven Kruijswijk blijft er rustig onder dat hij als rozetruidrager de laatste week van de Giro d'Italia in gaat. De kopman van Lotto-Jumbo kijkt met vertrouwen vooruit.

Als Kruijswijk zijn leidende positie in het algemeen klassement behoudt is hij de eerste Nederlander ooit die de Giro wint en de eerste Nederlander die een grote ronde op zijn naam schrijft sinds Joop Zoetemelk in 1980.

"In slaap komen duurt even wat langer dan normaal, na een dag als gisteren maalt het allemaal nog eens door mijn hoofd. Maar ik slaap goed en blijf er kalm onder. Het zijn mooie dagen", zegt Kruijswijk maandag tijdens de rustdag tegen de NOS.

De 28-jarige Brabander werd door de Italiaanse krant Gazetta Dello Sport vergeleken met onder meer Vincent van Gogh en Johan Cruijff. "Ik probeer te doen wat ik al twee weken aan het doen ben en dat is me blijven focussen op het fietsen. Ik geniet wel van alle aandacht en als ik het zo doe, kan ik het mooi volhouden", blijft hij nuchter.

Volgens Kruijswijk zijn er nog genoeg factoren die in de komende dagen roet in het eten kunnen gooien. "We moeten kijken naar het parcours en naar wat de concurrentie gaat doen. We hebben in ieder geval een sterke ploeg hebben om mij te helpen en ik voel me zelf ook heel goed, dus we zullen zien."

Zware ritten

In het klassement geeft nummer twee Esteban Chaves 2.12 minuten toe en staat Vincenzo Nibali, de nummer drie, op een achterstand van 2.51 minuten. Kruijswijk vreest zijn achtervolgers niet in de zware ritten die nog komen.

"In de finale zullen zij het ook zelf moeten doen. Tot nu toe heb ik ze steeds kunnen volgen of achter me kunnen houden, dus ik heb er vertrouwen in."

Mocht Kruijswijk de leiderstrui nog kwijtraken maar toch op het podium eindigen, dan weet de Brabander nog niet of hij daarmee tevreden is. "Dat is lastig te zeggen. Ik had niet verwacht dat ik aan de leiding zou staan. Het podium was een droomscenario, maar ik wil nu gaan voor het allerhoogste."

Engels

Lotto-Jumbo-ploegleider Addy Engels ziet de komende dagen met vertrouwen tegemoet. "Het is een realistische optie dat we zondag feest vieren. Steven is altijd op zijn sterkst in de derde week en wat hij zondag in de tijdrit liet zien, was fenomenaal."

Engels vindt dat Kruijswijk als leider in het voordeel is. "Hij kan in principe rustig afwachten wat zijn grootste concurrenten doen. En áls Movistar of Astana een mannetje vooruit sturen, hoeven wij niet nerveus te worden. De verschillen zijn daarvoor te groot. Bovendien gaat dan waarschijnlijk ook het klassement van de kopmannen Nibali en Alejandro Valverde een rol spelen. Die zullen niet graag hun positie verliezen en dan kan Steven er zomaar een bondgenoot bij hebben."

De laatste bergetappe op zaterdag ziet Engels als de grootste bedreiging. "Die rit begint meteen met een zware klim en bij een mindere dag van Steven zouden Nibali en Valverde hem nog kunnen breken. Maar ik ben er niet bang voor."

De Giro wordt dinsdag hervat met een pittige bergrit over 132 kilometer van Bressanone naar Andola. Daarna volgen er nog vijf etappes voordat de renners in Turijn eindigen.