World Tour-ploeg IAM Cycling is bezig aan zijn vierde en laatste jaar in het wielerpeloton. De formatie van Stef Clement kan niet genoeg sponsorgelden binnenhalen om op het hoogste niveau actief te blijven.

"IAM Cycling stopt aan het eind van het huidige seizoen en dat is een mislukking waar ik de volledige verantwoordelijkheid voor draag", zegt oprichter Michel Thétaz van het Zwitserse team maandag in een verklaring.

"We zijn aangekomen op een cruciaal punt in de evolutie van het team nu we een nieuwe cyclus van drie jaar zouden beginnen. Dat is echter een onmogelijke opdracht gebleken voor IAM Cycling omdat we geen cosponsor hebben kunnen vinden."

"Daardoor is het niet mogelijk om onze progressie richting de top van de sport voort te zetten. En het was geen optie om terug te keren naar een lager niveau of om een ondergeschikte rol te spelen op het hoogste niveau."

IAM Cycling startte in januari 2013 en stapte in 2015 over naar de World Tour.

Naast de 33-jarige Clement staan onder anderen Heinrich Haussler, Mathias Frank, Jérome Coppel en Matthias Brändle onder contract bij de formatie.

Tegenslag

Clement, die vorig jaar overstapte naar IAM Cycling reageerde op Twitter op het slechte nieuws.

"Een nieuwe tegenslag, maar ook een nieuwe uitdaging. Ik behoud mijn wilskracht en zal mijn weg vinden'', liet hij weten.

De viervoudig Nederlands kampioen tijdrijden kwam dit voorjaar ten val in de Amstel Gold Race en brak zijn sleutelbeen. Hij maakt zijn rentree op 1 juni in de Ronde van Luxemburg.