Vincenzo Nibali kon niet anders dan toegeven dat hij zaterdag zijn meerdere moest erkennen in Steven Kruijswijk, die tot verrassing van de Italiaan tweede werd in de koninginnenrit en zo de macht greep in de Giro.

Kruijswijk mocht voor het eerst in zijn loopbaan de roze leiderstrui om de schouders trekken nadat hij samen met dagwinnaar Esteban Chaves de concurrentie om het klassement wist voor te blijven in de zware bergrit van Farra d'Alpago naar Corvara.

Nibali, winnaar in 2013, had niet verwacht dat hij het onderspit moest delven tegen de Brabantse kopman van Lotto-Jumbo. "Ik was niet in staat om de tempowisselingen en versnellingen van Kruijswijk te volgen", gaf de 31-jarige renner van Astana toe.

"Ik moest in de laatste drie kilometer van de slotklim zelfs op de pedalen staan omdat het tempo zo hoog lag. Ik had echt niet verwacht dat Kruijswijk zo sterk zou zijn."

De Italiaan wist echter dat hij ondanks de achterstand op de Nederlander en Chaves geen hinder meer zou ondervinden van een andere concurrent, Alejandro Valverde. "Ik wist dat hij al gelost was en tijd aan het verliezen was, dus in de finale moest ik er voor mezelf een tijdrit van maken."

'Niet makkelijk'

Volgens Nibali kon hij Kruijswijk en Chaves bijna ruiken, maar wist hij maar niet aan te haken bij het sterke tweetal dat een voorsprong van een halve minuut koesterde. "Vanwege de wind was het lastig om alleen te rijden. Ik had ze constant in zicht, maar ze losten telkens af en werkten goed samen. Dat maakte het moeilijk om aan te sluiten."

Ondanks het tijdsverlies op de verrassende klassementsleider Kruijswijk bleef Nibali optimistisch. "Ik ben toch wel tevreden over mijn dag. In deze Giro moet je het dag voor dag bekijken, maar het wordt niet makkelijk."

Zondag staat er een klimtijdrit op het programma, waarna de eerste serieuze balans opgemaakt kan worden volgens Nibali. "Dan zullen we zien wat de verschillen zijn", besloot de Italiaan, die als nummer twee 41 seconden moet goedmaken op Kruijswijk.

Chaves

Achter Nibali bezet Chaves de derde positie in de rangschikking, met iets meer dan anderhalve minuut achterstand op de Nederlandse leider. De Colombiaan van Orica-GreenEdge heeft na zijn winst in de koninginnenrit de smaak te pakken en wil nu een gooi doen naar de eindzege in Italië.

"Ik zit gewoon erg lekker in m'n vel", analyseerde de 26-jarige Chaves zijn ritzege in de veertiende etappe. Wie weet wat er nu kan gebeuren? We gaan nu in elk geval proberen om de Giro te winnen."

Zondag hoopt de Colombiaan alvast zijn slag te slaan in de race tegen de klok, die hij al vroeg met rood omcirkelde. "Direct toen ik het parcours zag. Maar we hebben nog veel meer zware etappes voor de boeg", temperde Chaves de verwachtingen.

Valverde

In tegenstelling tot de ambitieuze Nibali en Chaves moest Valverde zijn doelen enigszins bijstellen, nadat hij zaterdag drie minuten moest toegeven op Kruijswijk en Chaves.

"Het was een pittige dag", blikte Valverde terug. "Een shock. Andrey (ploeggenoot Amador, red.) en ik hebben ons uiterste best gedaan, dus we kunnen eigenlijk alleen maar tevreden zijn. We hadden niet per se een goede of slechte dag, we waren gewoon gemiddeld."

Valverde gold vooraf als één van de favorieten voor de eindzege, maar moet nu als nummer vier in het klassement ruim drie minuten goedmaken op Kruijswijk.

"Er moet veel gekoerst worden en er zijn nog genoeg kansen om de boel op te schudden, ook al wordt dat niet gemakkelijk. We hebben een achterstand van drie minuten, dus we kunnen nu niets anders doen dan alles geven."

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro