​Door de machtsgreep van Steven Kruijswijk in de Giro d'Italia dragen voor het eerst sinds 1989 twee verschillende Nederlanders de leiderstrui in één grote ronde.

De kopman van Lotto-Jumbo kwam zaterdag als tweede over de finish in de bergachtige koninginnenrit van Farra d'Alpago naar Corvara.

Dat bleek genoeg om de roze leiderstrui over te nemen van de Costa Ricaan Andrey Amador. Eerder ging ook Tom Dumoulin al zes dagen aan kop in het algemeen klassement van de 99e editie van de Giro.

In 1989 reden Jean-Paul van Poppel (één dag na winst in de eerste etappe) en Erik Breukink (vijf dagen) in het roze. Sindsdien kwam het nooit meer voor dat twee verschillende Nederlanders de leiderstrui om de schouders mochten trekken in dezelfde grote ronde.

Achtste Nederlander

Kruijswijk voegde zich zaterdag bovendien in een select gezelschap door de leiding in het klassement van de Giro te grijpen. Slechts zeven Nederlanders gingen hem voor in Italië.

De 28-jarige Brabander voegde zich in een rijtje met Breukink (acht dagen), Dumoulin (zes dagen), Pieter Weening (vier dagen), Van Poppel (twee dagen), Jeroen Blijlevens (twee dagen), Gerrit Voorting (één dag) en Wim van Emst (één dag).

Voor Kruijswijk zelf was het een primeur in één van de drie grote rondes. De renner van Lotto-Jumbo droeg nog nooit eerder de leiderstrui in de Giro, Tour de France of Vuelta a España.

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro