Steven Kruijswijk had voorafgaand aan de koninginnenrit in de Giro d'Italia niet verwacht dat hij een gooi kon doen naar de roze trui.

"Ik wist dat deze rit me op het lijf geschreven was en voelde me goed. Ik kon aanvallen en kreeg een mooi groepje mee", zei de Nederlander vlak na afloop van de veertiende etappe.

De kopman van Lotto-Jumbo eindigde in de veertiende rit als tweede achter Esteban Chaves en won veel tijd op onder anderen Vincenzo Nibali. Daardoor mocht hij de roze trui aantrekken en dat kwam als een verrassing.

"Ik ging voor een goed klassement naar de Giro, maar dit had ik niet verwacht. Ik wist dat Chaves snel was in de sprint en focuste me vooral op het winnen van tijd op de concurrentie."

Counter

Kruijswijk voelde zich op de Passo Valparola, de laatste klim van de dag, zo sterk dat hij besloot aan te vallen, hoewel dat vooraf niet was afgesproken. "Dat had ik met de ploegleiding afgesproken. Maar ik kon een aanval van Nibali zo makkelijk counteren dat ik besloot zelf maar aan te vallen."

Kruijswijk moet zondag alweer aan de bak als een klimtijdrit van iets meer dan 10 kilometer op het programma staat. "Dat wordt heel zwaar. Maar ik heb er vertrouwen in dat ik een goede prestatie kan neerzetten. Als ik de leiderstrui behoud moeten we maandag op de rustdag maar eens een plan maken voor de laatste week."

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro