Mikel Nieve heeft vrijdag de dertiende etappe in de Ronde van Italië op zijn naam geschreven. De Costa Ricaan Andrey Amador veroverde in de zware bergrit de roze leiderstrui.

Nieve, die rijdt voor Team Sky, kwam solo over de finish na 170 kilometer van Palmanova naar Cividale del Friuli. De Italiaan Giovanni Visconti finishte op afstand als tweede op 43 seconden van de Spanjaard.

Steven Kruijswijk kwam in een groepje daarachter 1.17 minuten na Nieve over de meet. De renner van Lotto-Jumbo was de beste Nederlander op de zevende plaats, maar zakt wel een plek in het algemeen klassement. Kruijswijk staat nu vijfde op 43 tellen van Amador, die de eerste Costa Ricaan ooit is in het roze. In totaal hebben nu renners uit 24 verschillende landen de roze trui gedragen.

De 29-jarige Amador nam de leiding over van Bob Jungels, die als zeventiende over de streep kwam. De Luxemburger is nu de nummer twee van het algemeen klassement met 26 seconden achterstand.

Zaterdag staat er opnieuw een bergetappe op het programma in de Giro. De rit gaat dan over 210 kilometer van Alpago naar Corvara.

Afdaling

De etappe van vrijdag kende vier beklimmingen, waarvan de laatste twee in de eindfase van de rit. Halverwege ontstond er een ruime kopgroep met daarin ook Nieve. De Spanjaard bleef uiteindelijk als enige over nadat hij op de derde klim van de dag was gedemarreerd uit de groep. Visconti slaagde er niet in hem te achterhalen.

Achter de ritwinnaar en zijn naaste belager ontspon zich een felle strijd om het roze. Jungels raakte op achterstand op de slotklim, terwijl Vincenzo Nibali twee keer tevergeefs probeerde weg te rijden. Amador, die als nummer twee van het klassement aan de rit was begonnen, leek ook af te haken, maar wist in de afdaling weer aan te sluiten.

Van de groep favorieten won Nibali de eindsprint. Hij veroverde zo de nodige bonificatieseconden, maar daarmee kwam hij niet verder dan de derde plaats in het algemeen klassement. Kruijswijk hield goed stand, al zakte hij dus wel een plekje in de strijd om het roze.

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro