Wielrennen

Ulissi boekt tweede ritzege in Giro, leider Jungels pakt tijd

Diego Ulissi heeft woensdag zijn tweede ritzege geboekt in Giro d'Italia van dit jaar door de elfde etappe te winnen. Rozetruidrager Bob Jungels pakte wat seconden op zijn concurrenten.

De 26-jarige Ulissi, die eerder de vierde etappe op zijn naam schreef, sloot in de absolute finale aan bij de koplopers Jungels en Andrey Amador en klopte dat duo in de sprint in Asolo.

De renner van Lampre-Merida heeft nu al zes Giro-ritten gewonnen in zijn carrière.

Amador eindigde als tweede, voor Jungels. De eerste achtervolgers met de andere favorieten voor het klassement kwamen op dertien seconden van de winnaar over de streep. De weer alerte Steven Kruijswijk behoorde ook tot die groep.

Jungels heeft in het klassement nu een voorsprong van 24 seconden op de nummer twee Amador. Alejandro Valverde staat derde op 1.07, in dezelfde tijd als de nummer vier Kruiswijk. Vincenzo Nibali is vijfde op 1.09.

Voormalig rozetruidrager Tom Dumoulin stapte na 98 kilometer af vanwege een zitvlakblessure.

Snelheid

In de eerste twee uur van de rit van Modena naar Asolo over 227 kilometer haalden de renners een gemiddelde snelheid van ruim 50 kilometer per uur. Ontsnappen was daardoor zeer lastig, maar het lukte Vegard Stake Laengen, Liam Bertazzo en Anton Vorobyev wel om een gat te slaan met het peloton.

Het drietal werd echter voor de enige klim van de dag, de Forcella Mostaccin met de top op twintig kilometer van de streep, weer ingelopen. Kruijswijk probeerde weg te komen op de col van vierde categorie, maar de Nederlander kreeg geen ruimte.

In de afdaling vonden Nibali, Valverde en Esteban Chaves elkaar, maar het waren Jungels en Amador die de aanval overnamen en een handvol seconden pakten op hun concurrenten.

Op het laatste, ongecategoriseerde, heuveltje op een kleine vier kilometer van de finish sloot Diego Ulissi aan bij het duo vooraan.

De voorsprong op de achtervolgers bleef schommelen tussen de tien en de vijftien seconden, waardoor de koplopers mochten sprinten om de zege. Ulissi kwam uit het wiel van Jungels en hield de Luxemburger en Amador redelijk eenvoudig achter zich.

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie