Jungels nieuwe drager roze trui, ritzege voor jonge Italiaan Ciccone

Bob Jungels heeft dinsdag in de tiende etappe van de Giro d'Italia de roze trui overgenomen van zijn ploeggenoot Gianluca Brambilla. De pas 21-jarige Giulio Ciccone won de lastige rit door solo aan te komen in Sestola.

Ciccone maakte deel uit van een kopgroep van in eerste instantie dertien renners en in de afdaling van de voorlaatste klim nam de Italiaan afstand van de twee medevluchters met wie hij was weggereden.

Het was de eerste profzege voor de renner van Bardiani-CSF, dat op een wildcard is toegelaten in de Ronde van Italië. De Rus Ivan Rovny eindigde na 219 kilometer op 42 seconden als tweede, terwijl Darwin Atapuma derde werd op 1.20.

Andrey Amador, de nummer drie van het klassement voor dinsdag, deed op de slotklim een aanval op de roze trui, maar de Costa Ricaan pakte uiteindelijk maar één seconde op zijn concurrenten, onder wie Jungels.

De 23-jarige renner van Etixx-QuickStep begon als nummer twee aan de tiende etappe op één seconde van ploegmaat Brambilla, die in de finale nog veel kopwerk verrichtte voor zijn ploegmaat. Jungels heeft in het klassement een voorsprong van 26 seconden op Amador en vijftig seconden op Alejandro Valverde.

Steven Kruijswijk handhaafde zich in de groep met favorieten, kwam als twaalfde over de streep en blijft vierde in het algemeen klassement. Hij geeft eveneens vijftig tellen toe op Jungels. Tom Dumoulin liet het lopen op de voorlaatste klim en kwam als zeventigste binnen op dertien minuten van de winnaar. De Limburger zakte zo uit de top tien van het klassement.

Landa

De eerste etappe na de rustdag kende al na 22 kilometer een eerste col en dat lastige begin betekende het einde voor de zieke Mikel Landa. De nummer acht van het algemeen klassement verloor al snel meerdere minuten en na twee uur koersen hield hij het voor gezien.

Vooraan pakten Giovanni Visconti, Nicola Boem en Przemyslaw Niemiec een aantal minuten op het peloton, waarna tien renners in de achtervolging gingen. Met nog dertig kilometer te gaan kwamen de twee groepen samen, waardoor er dertien koplopers waren.

Giant-Alpecin-renner Georg Preidler viel als eerste aan bij de vluchters, maar het waren Damiano Cunego en Bardiani-ploeggenoten Ciccone en Stefano Pirazzi die als eersten boven kwamen op de Pian del Falco, de voorlaatste klim van de dag.

Door een clash tussen Pirazzi en Cunego in de afdaling kon Ciccone wegrijden en de jonge Italiaan hield stand top op de streep.

Dumoulin

In de groep der favorieten liet Dumoulin al snel lopen op de Pian del Falco, een col van eerste categorie, en ook Brambilla moest lossen met nog twee kilometer tot de top.

De rozetruidrager kwam in de afdaling echter weer terug bij zijn concurrenten, onder wie Kruijswijk. De Nederlander ging nog bijna onderuit in de afzink, maar hij bleef net overeind.

Amador greep de afdaling aan om een aanval te doen op het roze. De renner van Movistar pakte een kleine minuut op de slotklim van derde categorie, terwijl Brambilla in dienst van zijn ploegmaat Jungels de achtervolging leidde en op ruim twee kilometer van de streep liet gaan.

Het harde werk van de uittredende klassementsleider sorteerde effect, want praktisch op de streep werd Amador bijgehaald door de andere favorieten, met Valverde voorop. Jungels is daardoor de tweede rozetruidrager uit Luxemburg na Charly Gaul, die de Giro in 1956 en 1959 op zijn naam schreef.

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro

Tip de redactie