Wielrennen

Vos voorgedragen voor wielerploeg Spelen in Rio

Marianne Vos is een van de vier rensters die door bondscoach Johan Lammerts zijn voorgedragen voor de Olympische Spelen komende zomer in Rio de Janeiro.

Wanneer NOC*NSF de keuze goedkeurt, normaal gesproken een formaliteit, kan Vos haar in Londen veroverde titel verdedigen.

De keuze van Lammerts viel verder op Annemiek van Vleuten, Ellen van Dijk en Anna van der Breggen. De laatste twee zullen in Rio ook uitkomen op de individuele tijdrit.

De 29-jarige Vos maakte dit jaar haar rentree nadat ze onder meer door overtraindheid een jaar uit competitie was.  Ze won dit jaar al drie koersen, maar nog niet op het hoogste niveau.

Chantal Blaak ontbreekt in de selectie van Lammerts. De renster van Boels-Dolmans won dit jaar de Ronde van Drenthe en Gent-Wevelgem, beide koersen uit de WorldTour. Van der Breggen won de Waalse Pijl met de aankomst op de Muur van Hoei. Ook in Rio ligt een lastig parcours. 

Derde medaille

Vos hoopt in Rio voor de derde keer op rij een olympische medaille te veroveren. Naast het goud van de wegwedstrijd in Londen in 2012 pakte in 2008 in Peking een olympische titel op de baan. De Brabantse won goud op de puntenkoers, een onderdeel dat inmiddels niet meer op de olympische agenda staat.

De wegwedstrijd voor de vrouwen in Rio wordt op zondag 7 augustus verreden. De individuele tijdrit volgt op woensdag 10 augustus.

Lammerts zal binnen twee weken ook zijn mannenploeg bekendmaken. Ook hier zijn vier plaatsen te vergeven. De wegwedstrijd bij de mannen wordt op zaterdag 6 augustus verreden en de individuele tijdrit op dinsdag 9 augustus.

Lees meer over:
Tip de redactie