Dumoulin gaat na verlies roze trui terug naar 'plan A'

Tom Dumoulin weet het verlies van de roze trui in de Giro d’Italia zaterdag aan een gebrek aan energie. De Limburger was verrast dat hij de favorieten niet kon volgen in de achtste etappe en zet een goede klassering in het algemeen klassement voorlopig uit zijn hoofd.

"Normaal gezien was dit een etappe voor mij. Ik wist dat er zo'n dag aan zou kunnen komen, maar dit is eerder dan verwacht", zei Dumoulin na afloop van de heuvelachtige rit tegen het AD.

De kopman van Giant-Alpecin gaf ruim een minuut toe op een groepje met onder meer Steven Kruijswijk en Ilnur Zakarin. Ritwinnaar Gianluca Brambilla nam de leiding in het algemeen klassement over.

Dumoulin moest zijn concurrenten direct bij de beklimming van de Alpe di Poti (tweede categorie) op zo’n 25 kilometer van de streep laten gaan.

"Ze gingen hard, maar normaal moet dat prima zijn voor mij. Ik zakte weg van de eerste, naar de tweede en naar de derde groep en toen zat ik helemaal alleen.''

Zadelpijn

Achteraf vertelde Dumoulin al een paar dagen last te hebben zadelpijn. ''Last van mijn zitvlak, maar dat had ik de andere dagen ook en toen zat het me niet dwars. Of het daar aan ligt weet ik niet. Ik had gewoon geen power vandaag.''

Dumoulin richt zich nu in eerste instantie op winst in de individuele tijdrit van zondag. "Als je nu naar de situatie kijkt, dan richten we ons weer op plan A en dat is het winnen van de tijdritten. Misschien heb ik het roze zondag weer terug en denk ik er weer anders over. Het is lastig te zeggen op dit moment."

"Vooraf was het niet ons plan om voor een goede klassering in het algemeen klassement te gaan en vandaag waren er zeker twintig renners beter dan ik. Dan heeft het geen zin om voor het klassement te rijden", aldus Dumoulin.

Kruijswijk

Kruijswijk kende een goede dag en ziet de rest van de Giro met vertrouwen tegemoet. "Ik werd als een sprinter naar de voet van de klim gebracht. Tot dat moment had ik nog niets hoeven doen en dat voelt erg goed."

"Ik wil in de laatste week van de Giro graag op mijn best zijn tijdens de lange beklimmingen en het voelt goed dat ik mannen als Nibali en Valverde op dit moment al kan bijhouden op een korte, steile berg."

Kruijswijk denkt dat hij zondag in de tijdrit misschien wel een gooi kan doen naar de roze trui. "Mijn derde plaats in het algemeen klassement geeft me geen extra druk. Vorig jaar stond ik op dit moment 85e in het klassement, dat zorgde voor veel meer stress. Ik sta er goed voor en heb vertrouwen. Ik zie de tijdrit van morgen ook als een kans om tijd te winnen op mijn concurrenten."

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro

Lees meer over:
Tip de redactie