Dumoulin verstevigt leiding in klassement in eerste bergrit Giro

Een sterke Tom Dumoulin heeft donderdag in de zesde etappe van de Giro d'Italia zijn voorsprong in het klassement vergroot. Tim Wellens kwam solo aan boven op de Roccaraso en won de eerste bergrit van deze ronde.

Dumoulin counterde in de laatste kilometers van de slotklim een aanval van Vincenzo Nibali en kwam als vierde boven op 1 minuut en 22 seconden van de winnaar.

De kopman van Giant-Alpecin verloor met de bonificaties alleen wat tijd op nummer twee Jakob Fuglsang (negen seconden) en nummer drie Ilnur Zakarin (zes seconden), maar pakte tijd op alle andere favorieten.

Dumoulin staat nu in het klassement 26 seconden voor op de Deen Fuglsang en 28 op de Rus Zakarin. Steven Kruijswijk, die als elfde over de streep kwam op de Roccaraso, is nog steeds de nummer vijf op 38 tellen. Alejandro Valverde staat zesde op 41 seconden en Nibali is negende op 47 seconden.

Wellens maakte deel uit van een kopgroep van vijf die met een grote voorsprong aan de slotklim van tweede categorie begon. De renner van Lotto Soudal reed al snel weg bij zijn medevluchters en boekte zo zijn eerste ritzege in een grote ronde.

Pim Ligthart speelde in de aanloop naar de slotklim een belangrijke rol door in de kopgroep veel werk te doen voor zijn ploegmaat Wellens, die zowel in 2014 als in 2015 de Eneco Tour won.

Regen

De eerste bergetappe van deze Giro begon in een regenachtig Ponte. Het eerste halfuur probeerden veel renners weg te komen uit het peloton, maar alleen de Rus Aleksandr Kolobnev, de Italiaan Alessandro Bisolti en Eugert Zhupa uit Albaniƫ kregen de ruimte.

Het trio kreeg een voorsprong van een minuut of zeven, maar op de beklimming en in de afdaling van de Bocca della Selva, een klim van tweede categorie, bracht Movistar de marge heel snel terug.

Op het moment dat de koplopers bijna waren teruggepakt, stopte de ploeg van Valverde met achtervolgen. Wellens, Ligthart en Laurent Didier (Trek) maakten van de gelegenheid gebruik om naar de koplopers Bisolti en Zhupa toe te springen; Kolobnev was inmiddels van het front verdwenen.

Het peloton viel helemaal stil, zeker toen Valverde te maken kreeg met pech. De vluchters begonnen daardoor met een voordelige marge van zeven minuten aan de onregelmatige slotklim van achttien kilometer.

De 31-jarige Luxemburger Didier versnelde op de Roccaraso als eerste in de kopgroep, maar Wellens nam de aanval over en de Belg reed solo naar de overwinning.

Nibali

In de groep der favorieten was het Astana dat in de persoon van Fuglsang een aanval deed op de roze trui van Dumoulin. De nummer negen van het klassement kreeg de Wit-Rus Kanstantsin Sivtsov met zich mee en het duo pakte een halve minuut op de door Movistar geleide achtervolgers.

Met nog een kilometer of drie te gaan probeerde Nibali naar zijn ploegmaat Fuglsang toe te rijden, maar Team Sky pakte de Italiaanse favoriet terug en Dumoulin nam de aanval vervolgens over.

De klassementsleider kwam samen met Zakarin en Domenico Pozzovivo bij Fuglsang en Sivtsov en die vijf renners kwamen met een kleine voorsprong op de andere favorieten over de streep, waardoor Dumoulin goede zaken deed in het klassement.

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro

Tip de redactie