Tom Dumoulin behield woensdag de roze trui in de Giro d'Italia en de Limburger heeft goede hoop dat hij donderdag in de eerste etappe met finish bergop de leiding in het klassement kan behouden.

"De laatste klim is niet al te lastig donderdag. Ik verwacht niet veel tijd te verliezen, als ik al tijd verlies", aldus Dumoulin na de finish van de vijfde etappe in Benevento.

De zesde rit eindigt op de Roccaraso, een onregelmatige klim van bijna twintig kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 4,8 procent.

In het eerste deel van de col van de tweede categorie zitten een paar stroken tot maximaal 12 procent, maar het stijgingspercentage in de laatste vier kilometer is slechts 3,5 procent.

"We zullen donderdag in ieder geval kunnen zien hoe het met de vorm gesteld is bij alle renners", zegt Dumoulin. "De etappe zou mij moeten liggen; finish bergop maar niet te zwaar. Ik zal mijn roze trui absoluut gaan verdedigen."

Chaotisch

De 25-jarige Limburger gaat de zesde etappe in met een voorsprong van zestien seconden op de nummer twee Bob Jungels. De Luxemburger liep woensdag vier seconden in, omdat hij vierde werd en er na de eerste dertien renners een breukje in het peloton zat.

"Ik heb geen moeite gedaan toen ik zag dat Jungels voor de sprint ging. Vier seconden is niet zoveel. Ik heb alleen op mezelf gelet en dat was al lastig genoeg."

"Het was namelijk een heel pittige dag. Het ging de hele tijd op en af en de snelheid in de finale was echt waanzinnig. Ik heb geleden, maar ik denk dat dat voor iedereen geldt."

"Er was mij al verteld dat de Giro een zware koers is en nu weet ik waarom. Sprinten in Italië is echt anders dan in andere landen, het was zo chaotisch en gevaarlijk. Ik kan het wel aan, maar het wat wel wat rustiger mogen zijn van mij. Ik had geen geweldige benen, maar het was een prima etappe voor een iets mindere dag."

Kruijswijk

Lotto-Jumbo-kopman Steven Kruijswijk verloor net als Dumoulin vier seconden op de eerste dertien renners. De Brabander zakte daardoor van de vierde naar de vijfde plaats in het klassement, op 24 seconden van zijn leidende landgenoot.

"Hij zat niet bij de andere jongens in het wiel toen ze Moreno Hofland van voren afzetten", vertelt ploegleider Addy Engels. "Deze vier seconden zijn niet heel belangrijk voor het eindklassement, maar we werken elke dag hard voor zijn positie. Dit is onnodig."

Engels heeft goede hoop dat Kruijswijk donderdag met de besten mee kan. "Ik verwacht dat Steven goed is en kort gaat eindigen. Wat hij dinsdag liet zien, loog er niet om."

Bekijk alle etappe-uitslagen en klassementen in de Giro