'Organisatie Giro overweegt ronde in 2018 in Japan te laten starten'

De organisatie van de Giro d’Italia zou overwegen om de ronde in 2018 in Japan te laten beginnen.

Dat meldt de Italiaanse krant La Stampa woensdag.

Mochten de plannen doorgang vinden dan zal de Giro voor het eerst buiten Europa starten. Wel begon de Italiaanse ronde, inclusief de start van afgelopen vrijdag in Apeldoorn, al dertien keer in een ander Europees land.

In het verleden werd er gesproken over een Giro-start in Washington, Dubai en Qatar, maar dat ging niet door.

Mount Fuji

Naar verluidt is het plan om de renners in 2018 vier etappes door Japan te laten rijden. Er zou serieus worden overwogen om de beklimming van de vulkaan Mount Fuji, met 3776 meter de hoogste berg van het Aziatische land, op te nemen in het programma.

Probleem is wel dat er vanwege de lange vliegreis en de jetlag liefst twee rustdagen moeten worden opgenomen na de ritten in Japan. De totale kosten zouden 35 miljoen euro bedragen.

Dit jaar volgde er één rustdag na de drie ritten op Nederlandse bodem.

Dumoulin

Dinsdag ging de Giro verder op Italiaanse bodem in een etappe die gewonnen werd door de Italiaan Diego Ulissi. Tom Dumoulin heroverde de leiding in het algemeen klassement, waardoor hij woensdag bij de vijfde etappe in het roze start.

De Giro van 2017 wordt hoogstwaarschijnlijk in zijn geheel in Italië verreden omdat het de honderdste editie is van de rittenkoers die in 1909 voor het eerst werd georganiseerd.

Lees meer over:
Tip de redactie