Steven Kruijswijk hield dinsdag een goed gevoel over aan de eerste etappe op Italiaans grondgebied in de 99e editie van de Giro.

De kopman van Lotto-Jumbo finishte als derde in de vierde etappe en steeg daardoor naar de vierde plaats in het algemeen klassement, dat weer wordt aangevoerd door zijn landgenoot Tom Dumoulin.

"Dat is een goede uitslag, maar daar was ik in eerste instantie niet mee bezig", analyseerde Kruijswijk. "Het belangrijkste is dat ik een goed gevoel heb overgehouden aan vandaag."

Tijdens de beklimming van de Bonifati zat Kruijswijk al snel voor in het peloton met Lotto-Jumbo. "Op de eerste beklimming van de dag kun je veel energie besparen", wist de 28-jarige Brabander. "Daarvoor moet je van voren zitten."

"Vorig jaar heb ik op zo'n moment veel tijd verloren. Als mijn ploeggenoten mij zo steunen als vandaag, kan ik fris aan de finale beginnen en meedoen om de dagzege. Ik ben blij dat ik de ploeg daar vandaag een beetje voor heb kunnen belonen, zodat ze ook vertrouwen in mij houden."

In de slotkilometer sprong Kruijswijk attent mee met de demarrerende Dumoulin. "Ik zag ineens de kans om bij Tom aan te haken. Ik kon één keer van hem overnemen en werd op die manier derde."

Scherp

Ploegleider Addy Engels constateerde dat zijn kopman sterk voor de dag kwam in Italië. "Steven zat de hele dag op de eerste lijn. De beklimmingen waren smal en steil, dus dan moet je attent zijn. Steven heeft wat dat aangaat doorgetrokken wat hij in Nederland al liet zien. Hij is scherp."

Woensdag liggen er in de vijfde etappe hoogstwaarschijnlijk kansen voor sprinters. Engels denkt dat de finale in Benevento gemaakt is voor een renner als Moreno Hofland. "Het is een speciale aankomst, kenmerkend voor Zuid-Italië."

"Het is geen finish voor pure sprinters, maar meer voor de mannen met power. Moreno heeft laten zien dat hij sterk is en ik denk dat hij een goede kans maakt."

Bekijk de klassementen