Tom Dumoulin mocht dinsdag tot zijn eigen verbazing de roze trui weer aantrekken nadat hij de leiding in het algemeen klassement heroverde in de Giro d'Italia.

De 25-jarige Nederlander verloor afgelopen zondag zijn leiderstrui aan Marcel Kittel, maar had dinsdag genoeg aan de tweede plaats in de eerste rit op Italiaanse bodem om het roze weer af te pakken van de Duitser.

Dumoulin rekende er eigenlijk op dat zijn ploegmaat Georg Preidler van Giant-Alpecin de leiding in het klassement zou veroveren, maar de Oostenrijker was niet opgewassen tegen dagwinnaar Diego Ulissi. "We hoopten dat hij het roze zou pakken, want hij verdiende het", aldus de Limburger voor de camera van Eurosport.

Dat nam niet weg dat de Limburger bijzonder blij was dat hij weer beslag legde op de leiding in het klassement. "Het is geweldig om het roze weer terug te hebben. Daar hebben we de hele dag voor gewerkt. Ulissi was alleen niet de juiste winnaar. Ik ging nog voor de dagzege, maar hij was net te sterk."

Preidler

"We hebben hard op kop gereden om Kittel te lossen. Het was een finale zonder veel controle, dat was vast leuk om te zien op tv", zei Dumoulin. "In de finale moesten we slim zijn, want we hadden niet heel veel mannen over. Maar Preidler had heel goede benen en hij stond nog goed in het algemeen klassement, dus we konden met hem spelen."

"We stuurden hem naar voren met de laatste vluchtpoging. Het zou fantastisch zijn geweest als hij aan kop was gegaan, maar dat mocht niet zo zijn. Hij sprong mee met de koplopers, dat was wel ideaal, want daardoor hoefden wij niet in de achtervolging. Ik had graag gezien dat hij voorop was gebleven en het roze had gepakt, maar Ulissi was te sterk."

Volgens Dumoulin was het een behoorlijk pittige rit op Italiaans grondgebied. "Het was zwaarder dan ik verwachtte. We wisten wel dat het een lastige finale zou worden. Ik dacht eigenlijk ook dat het te zwaar voor mij zou worden."

Hooggebergte

De kopman van Giant-Alpecin verwacht dat hij minimaal tot donderdag in het roze blijft rijden. "Woensdag is het een sprintersetappe, dus ik hoop het roze dan te houden. Donderdag is de eerste finish bergop. Het is niet een heel lastige klim, maar dat is een goed moment om te kijken waar ik sta."

"Het eindklassement is nog steeds niet echt een doel voor mij. Er zijn eigenlijk twee Giro's; de eerste anderhalve week is het lastig en chaotisch, maar gaan we nog niet echt het hooggebergte in. In het tweede deel gaan we wel het hooggebergte in en daar heb ik me niet echt op voorbereid."

Bekijk de klassementen