Dumoulin herovert roze trui in vierde etappe Giro d'Italia

Tom Dumoulin heeft dinsdag de roze trui heroverd in de vierde etappe van de Ronde van Italië. De Nederlander kwam als tweede over de meet in de eerste rit op Italiaanse bodem.

De ritzege ging naar de Italiaan Diego Ulissi, die solo finishte in het Zuid-Italiaanse Praia a Mare. Vijf seconden na Ulissi kwam Dumoulin binnen.

Steven Kruijswijk finishte als derde waardoor ook hij een finke stap zette in het algemeen klassement. De Nederlander van Lotto-Jumbo staat 24 seconden achter Dumoulin op de vierde plaats in de strijd om het roze. Het is voor het eerst sinds 1987 dat er twee Nederlanders op het podium staan na een Giro-etappe. Destijds werd Johan van de Velde eerste en Erik Breukink derde.

De voorsprong van de 25-jarige Dumoulin, die zijn roze trui zondag moest afstaan aan de Duitser Marcel Kittel, bedraagt twintig seconden op de nummers twee en drie, respectievelijk de Luxemburger Bob Jungels en ritwinnaar Ulissi. In totaal heeft de Italiaan nu al vijf ritzeges in de Giro: één in 2011, twee in 2014 en één in 2015.

Kittel werd in de eerste heuvelachtige rit van deze Giro op achterstand gereden en is weggezakt in het algemeen klassement. Hij gaat woensdag wel van start in de rode trui als leider in het puntenklassement.

Maarten Tjallingii slaagde er niet in zijn bergtrui met succes te verdedigen. De 38-jarige routinier van Lotto-Jumbo, die de bergtrui zondag veroverde, pakte dinsdag geen punten in de strijd om het blauw. De Italiaan Damiano Cunego is de nieuwe drager van de bergtrui.

Bergop

De kans is groot dat Dumoulin zijn roze trui woensdag behoudt in de vijfde rit, die over 233 kilometer gaat van Praia de Mara naar Benevento. De verwachting is dat die etappe uitdraait op een massasprint. Donderdag is er voor het eerst een aankomst bergop.

Na drie ritten in Nederland en een rustdag op maandag ging de vierde etappe dinsdag over 200 kilometer door Zuid-Italië van Catanzaro naar Praia a Mare.

De Italiaan Nicola Boem, de Amerikaan Joey Rosskopf, de Sloveen Matej Mohoric en de Oostenrijker Matthias Brändle gingen al vroeg in de rit in de aanval, maar op vijftig kilometer van de meet was het viertal weer ingerekend.

Niet veel later kwam Cunego als eerste boven op het tweede klimmetje van de dag, waardoor hij woensdag in de blauwe bergtrui mag starten. Klassementsleider Kittel had het moeilijk op die klim. De Duitse sprinter werd op achterstand gereden, maar kon toch weer aanhaken.

Het lukte hem geen tweede keer, want in het laatste deel van de rit kon Kittel de groep met de favorieten niet volgen.

Roerige finale

In een roerige finale probeerden veel renners te ontsnappen. Een kopgroep met twaalf renners begon als eerste aan de laatste lastige klim, op 10 kilometer van de eindstreep. Ulissi, die rijdt voor Lampre-Merida, kwam solo als eerste boven in zijn poging om de rit te winnen en de leiding in het algemeen klassement over te nemen.

Dumoulin jaagde in de laatste kilometer op de 26-jarige Italiaan. De Limburger kwam tekort voor een tweede ritzege deze Giro, maar heroverde dus wel de leiding in het algemeen klassement.

Bekijk de klassementen

Lees meer over:
Tip de redactie