Dumoulin vreest roze trui in Giro zondag kwijt te raken aan Kittel

Tom Dumoulin had zaterdag genoten van de tweede etappe van de Giro d'Italia die eindigde in Nijmegen. De Limburger behield zijn leiderstrui, maar verwacht dat hij de leiding zondag kwijtraakt aan Marcel Kittel.

De Duitser won de tweede rit en pakte door zijn winst tien bonificatieseconden. In het algemeen klassement heeft Kittel nog maar één seconde achterstand op Dumoulin.

"Het is leuk dat we de trui nog voor een dag hebben, maar er is een grote kans dat Kittel mijn trui zondag afpakt. Eerst moet hij nog maar eens zien te winnen. Dat is ook niet zo makkelijk", zei de Limburger vlak na afloop van de tweede etappe.

Volgens Doumoulin is het geen ramp als hij na de derde etappe geen leider meer is. "Het is ook een voordeeltje dat we straks in Italië niet op kop hoeven te rijden. Maar ik wil die trui natuurlijk zo lang mogelijk verdedigen."

'Speciale dag'

De renner van het Duitse Giant-Alpecin had genoten van het rijden door eigen land. "Het was een heel speciale dag. Er stonden veel mensen langs de kant. Het was heel mooi. Er werd heel veel geroepen en er waren veel aanmoedigingen."

"Welke aanmoediging me het meest is bijgebleven? Op een bordje langs de kant stond: 'Wil je met mij trouwen?' Het antwoord is nee, want het was niet mijn vriendin."

Volgens de organisatie waren er in totaal 235.000 mensen die zaterdag naar de Giro kwamen kijken; 35.000 in Arnhem, 140.000 langs de route en 65.000 in Nijmegen.

Kittel

Kittel won de tweede etappe in Nijmegen met overmacht en kan zo zondag de leiderstrui overnemen. "Maar de massasprints blijven mijn hoofddoel in deze ronde. Dat ik zo dicht bij het roze sta is wel een grote motivatie", blikte hij vooruit naar de derde etappe in de Ronde van Italië.

Dan staat er vermoedelijk opnieuw een massasprint op het programma in Arnhem en dankzij bonificatieseconden kan hij de leiderstrui overnemen van Dumoulin.

Zaterdag liep alles perfect, analyseerde de Duitser van Etixx-QuickStep. "Het team leverde prima werk. Ik zei tegen mijzelf: vertrouw die jongens nou gewoon. We moesten soms wat gaten dichtrijden in de laatste kilometers, maar ik was er op tijd."

Kittel had genoten in Nijmegen, om tal van redenen. "Het was een mooie laatste rechte lijn, er waren enorm veel mensen en er heerste een geweldige sfeer.'' Bij de finish stond bovendien zijn Nederlandse vriendin. "Dat zijn natuurlijk de beste winnaarskussen die je kunt krijgen.''

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers

Overzicht: Belangrijkste wielertransfers
Bekijk hier welke wielrenners in het seizoen 2018 voor een andere ploeg zullen rijden.

Transferoverzicht Eredivisie

Transferoverzicht Eredivisie
Tot en met 31 augustus konden spelers van club wisselen. Bekijk alle afgeronde deals in de Eredivisie.

NUwerk

Tip de redactie