Tom Dumoulin heeft vrijdag de start van de Ronde van Italië in Apeldoorn opgeluisterd met een zege in de tijdrit.

De renner van Giant-Alpecin ging om 16.47 uur van start en legde het parcours van 9,8 kilometer af in elf minuten en drie seconden.

Lotto-Jumbo-renner Primoz Roglic werd tweede op slechts 0,022. Andrey Amador werd derde in Apeldoorn. De Costa Ricaan van Movistar gaf zes seconden toe.

Fabian Cancellara, vooraf gezien als de grootste concurrent van Dumoulin, beet zich stuk op de tijd van de Nederlander. De Zwitser van Trek-Segafredo, die niet geheel fit was, werd achtste op veertien seconden.

Video: Dumoulin over overwinning

Tom Dumoulin blij met roze trui
Tom Dumoulin blij met roze trui

Steven Kruijswijk, de kopman van Lotto-Jumbo, reed een behoorlijke tijdrit. Hij eindigde als 22e in een tijd van 11.25. Ploeggenoot Martijn Keizer was na Dumoulin de beste Nederlander op plaats veertien (11.20).

Dumoulin (25) is de zevende Nederlander ooit die de roze trui draagt. Wim van Est, Gerrit Voorting, Jean-Paul van Poppel, Erik Breukink, Jeroen Blijlevens en Pieter Weening gingen hem voor.

De Giro gaat zaterdag verder met een rit van 190 kilometer van Arnhem naar Nijmegen. Ook zondag wordt er nog in Nederland gereden. Dan leggen de renners dezelfde afstand af tussen Nijmegen en Arnhem.

Ludvigsson

Tobias Ludvigsson, net als Dumoulin van Giant-Alpecin, had vrijdag lang de snelste tijd. Veel renners die erna op het parcours verschenen kwamen niet in de buurt van de 11.11 van de Zweed.

Uiteindelijk was het Roglic van Lotto-Jumbo die sneller was dan Ludvigsson. De Sloveen scherpte de snelste tijd aan met acht seconden. Jos van Emden, die vooraf een goede klassering werd toegedicht, ging onderuit en kon een goede tijd vergeten. Hij kwam in 12.19 over de streep.

Dumoulin was bij het eerste meetpunt na 4,8 kilometer sneller dan Roglic. In het tweede deel leverde hij wat tijd in ten opzichte van de oud-schansspringer, maar aan de streep hield hij nipt genoeg over voor de zege.

Voor de Nederlander leverde zijn tweede poging om in eigen land de leiderstrui in een grote ronde de veroveren zodoende wel succes op. Vorig jaar moest hij bij de start van de Tour de France in Utrecht in de tijdrit genoegen nemen met een tweede plaats achter de Australiër Rohan Dennis.