Alberto Contador plakt nog minimaal een extra seizoen vast aan zijn wielerloopbaan. De Spanjaard komt zo definitief terug op zijn eerdere beslissing om eind 2016 zijn carrière te beëindigen.

De 33-jarige Spanjaard liet vorige maand al weten dat hij ook volgend jaar vermoedelijk deel uitmaakt van het peloton. Vrijdag bevestigt Contador dat plan in gesprek met Cyclingnews.

"Ik heb besloten dat ik doorga, omdat ik heel graag blijf koersen", zegt de renner van Tinkoff. "Mijn conditie is goed en mijn vermogen blijft jaar in jaar uit bemoedigend. Na gesprekken met mijn staf en familie heb ik besloten om door te gaan. Bovendien is koersen wat ik het allerliefst doe."

Hoelang hij nog doorgaat, durft Contador ook nog niet te zeggen. "Het is niet per se voor maar één jaar. Als ik besluit te stoppen, stop ik ermee. Maar ik wil geen datum aan mijn afscheid plakken. Ik besef ook dat het lastig is om ergens een contract te tekenen voor slechts één jaar."

Nieuwe ploeg

Voor welke equipe Contador in 2017 rijdt is nog niet duidelijk, na het aangekondigde vertrek uit de wielersport van Tinkoff. "Er hebben zich meerdere ploegen gemeld", wil de Spanjaard wel verklappen.

"Ik zeg alleen niet zeggen welke, vooral omdat ik dat niet eerlijk vind tegenover de renners die nu voor die ploegen rijden. Er is dus belangstelling, maar er bestaat ook een serieuze mogelijkheid dat ik mijn eigen team begin, al zal ik daar wel haast mee moeten maken."

"Maar voor welke ploeg ik volgend jaar ook rijd, de prioriteit moet liggen bij het winnen van de Tour de France. Of het nou mijn eigen team is of een al bestaand team, er moet een ploeg staan die zich volledig richt op de Tour."

Volgens Contador is dat dan ook zijn belangrijkste overweging bij het kiezen van een nieuwe ploeg. "Ze moeten net zo gebrand zijn op de Tourzege als ik."

Geen Giro

Vrijdag ontbreekt de Spanjaard bij de start van de Giro d'Italia in Apeldoorn. De tweevoudig winnaar heeft besloten om zijn titel niet te verdedigen, omdat hij zich optimaal wil voorbereiden op de Tour de France.

De afwezige Contador zal de koers moeten volgen via de televisie, maar zal dat alleen doen als dat niet botst met zijn trainingen. "Dat is misschien maar beter ook, want ik hou van de Giro en als ik ernaar kijk ga ik alleen maar hopen dat ik ook meerijd."

Volgende maand hervat de klimmer zijn seizoen in het Critérium du Dauphiné. Na de Tour is Contador ook actief op onder meer de Olympische Spelen en de Spaanse kampioenschappen, maar hij sluit ook niet uit dat hij eind augustus aan de start staat van de Vuelta a España.

"Ik kan nu nog niet vertellen of dat wel of niet doorgaat, dat is een beslissing die ik samen met het team moet maken. Maar er bestaat zeker een kans, een heel goede kans zelfs."