Albert Timmer is niet een van de favorieten voor de eerste roze trui zoals zijn ploegmaat Tom Dumoulin, maar ook voor de 30-jarige Nederlander belooft de start van de Giro d'Italia vrijdag in Apeldoorn speciaal te worden.

"De start van een grote ronde in eigen land is echt iets unieks", aldus Timmer in gesprek met NU.nl. "Ik heb het vorig jaar meegemaakt met de Tourstart in Utrecht en dat was heel bijzonder."

De renner van Giant-Alpecin herinnert zich vooral nog de bijna eindeloos lijkende mensenmassa bij de openingstijdrit van de Ronde van Frankrijk.

"Normaal staan er bij een proloog op sommige plekken langs het parcours ook geen mensen, maar in Utrecht was het overal zes rijen dik. En dan startte ik nog relatief vroeg."

Timmer eindigde als 155e in de chronorace in Utrecht en hij heeft ook voor de tijdrit van 9,8 kilometer vrijdag in Apeldoorn geen grote ambities.

"Ik ben geen proloogspecialist en zal geen echte uitslag gaan rijden, dus ik wil vooral gaan genieten. Ik zal mijn enthousiasme wel iets meer in de gaten moeten houden. In de Tour van vorig jaar dacht ik ook dat het publiek me iets extra's kon geven, maar toen blies ik mezelf helemaal op."

Dumoulin

Net als in Utrecht is tijdrijder Dumoulin de belangrijkste hoop om Nederland een zege te schenken in eigen land. Timmer was vorige week net als zijn ploegmaat actief in de Ronde van Romandië en zag dat de Limburger er goed voor staat.

"Tom werd twee keer tweede in de tijdritten en in de bergetappes kon hij met de besten mee in Romandië", zegt Timmer. "En ik denk dat hij nu nog iets gegroeid is en nog een paar stappen heeft gezet."

Of dat kan leiden tot de roze trui in Apeldoorn, is nog geen onderwerp van gesprek geweest aan tafel bij Giant-Alpecin.

"Het zou natuurlijk heel erg leuk zijn. Maar we moeten nog ruim drie weken met elkaar op stap, dus aan tafel hebben we het nog even niet te veel over fietsen."

Klassement

Dumoulin meldde in de aanloop naar de Giro dat hij zich vooral op de drie tijdritten wil gaan richten, maar hij heeft vorig jaar in de Ronde van Spanje bewezen dat hij ook in staat is om mee te doen om de eindoverwinning.

"Hij zal zijn klassement zeker niet weg gaan gooien als hij er goed voorstaat", voorspelt Timmer. "Na de eerste tijdrit zullen we al een goede indicatie hebben."

De rol van de Gramsberger zal hoe dan ook anders zijn dan in zijn vorige grote rondes namens Giant-Alpecin, want de laatste jaren richtte de inmiddels Duitse formatie zich met name op de massasprints met rappe mannen als Marcel Kittel en John Degenkolb.

"Als je in een grote ronde een sprinter als kopman hebt, zitten er ook wel wat dagen tussen dat je wat rustiger aan kan doen. Als je voor het klassement gaat, is elke dag belangrijk en moet je altijd scherp zijn", legt Timmer het verschil uit.

"Maar dat maakt het ook wel weer leuk. Als je geen echt doel hebt, kan een bergrit heel lang duren. Het zorgt misschien voor wat meer stress, maar als ploeg ben je uiteindelijk zo gestrest als je kopman en Tom is niet de meest gestreste persoon."