Alejandro Valverde heeft zich voorgenomen een van de hoofdrolspelers te worden in de Ronde van Italië. In zijn veertiende jaar als prof debuteert de routinier in de Giro.

"Wat een goed resultaat voor mij zou zijn? Een plek op het podium en één of meerdere etappezeges", ontvouwt de 36-jarige Spanjaard zijn doelstellingen op de website van zijn ploeg Movistar.

Valverde werkt al maanden gericht toe naar de Giro, die vrijdag begint in Apeldoorn en ook zaterdag en zondag nog ritten op Nederlandse bodem kent.

"Ik heb de Ronde van Vlaanderen laten schieten om te trainen op Tenerife. Ik ben niet op hoogtestage geweest, maar heb veel 'klimkilometers' gemaakt. Alles verliep volgens schema."

Tussen de Giro-voorbereidingen door boekte Valverde zeges in de Ruta del Sol, Ronde van Castilië en Leon en de Waalse Pijl.

Stress

In de barre editie van Luik-Bastenaken-Luik miste de Spanjaard de slag in volle finale, maar voor de Ronde van Italië hoeft dat volgens Valverde geen slecht voorteken te zijn.

"Ik ben heel kalm, in de wetenschap dat ik een goede ploeg om me heen heb. We hebben specialisten voor in het hooggebergte en voor de vlakke etappes."

Valverde beseft dat de eerste dagen stressvol kunnen zijn. "De wegen in Nederland zijn bochtig en smal, we zullen attent moeten rijden."