De Ronde van Italië begint vrijdag met een tijdrit van 9,8 kilometer in Apeldoorn. Het is na 2002 (Groningen) en 2010 (Amsterdam) de derde keer dat de Giro d'Italia in Nederland zijn openingsweekeinde beleeft.

Normaal gesproken begint de Giro op een zaterdag, maar doordat er door de Nederlandse start een extra reisdag nodig is, is de 'Grande Partenza' een dag vroeger dan normaal.

De eerste renner op de startlijst wordt om 13.45 uur op gang geschoten en de finish van de laatste coureur is rond 17.45 uur. De start is bij het Velodrome Omnisport, waar in het verleden al onder meer een Fed Cup-wedstrijd en een titeltoernooien in het baanwielrennen werden betwist.

Het parcours is biljartvlak, waardoor de dagzege ongetwijfeld naar een pure tijdrijder zal gaan. Specialist Tom Dumoulin behoort tot de favorieten, al zal hij het op moeten nemen tegen onder anderen Fabian Cancellara.

De coureurs doen achtereenvolgens de Zutphenstraat, Deventerstraat, Noorderlaan, Kanaal Noord, Edinsonlaan, Boerhaavestraat, de Generaal Van Heutszlaan, de Generaal Van Swietenlaan, de Kerklaan, Grote Kerk en Jachtlaan aan, alvorens te finishen op de Loolaan.

Na 4,8 kilometer, in de Generaal Van Heutszlaan, wordt de enige tussentijd geklokt. De winnaar van de tijdrit start zaterdag in de roze leiderstrui.