Lotto-Jumbo begint vrijdag in Apeldoorn met zeven Nederlanders aan de Ronde van Italië. De Nederlandse formatie rekent vooral op een goede einduitslag van kopman Steven Kruijswijk.

"Het klassement is het hoofddoel voor ons", aldus ploegleider Addy Engels maandag in een persbericht van zijn team.

"We willen vrijuit koersen om daar een zo'n goed mogelijk resultaat in te halen. Dat wil niet zeggen dat we elke dag lukraak in de aanval gaan, maar op dagen dat we denken dat de aanval naar de finish kan rijden, gaan we het proberen. Dat moet Kruijswijk zelf ook op sommige momenten gaan doen."

De 28-jarige Brabander eindigde vorig jaar als zevende in de Giro d'Italia na een sterke tweede helft van de drieweekse ronde. De klimmer meldde vorige week al dat hij opnieuw in de top tien van het eindklassement wil eindigen.

"Als ik mijn niveau van vorig seizoen kan evenaren, kan het mooi worden. Mijn voorbereiding is nagenoeg identiek geweest aan die van een jaar geleden. Ik ga me de eerste twee weken op mijn concurrenten richten en wil in de laatste week toeslaan."

Hofland

Moreno Hofland moet in de sprintetappes voor succes zorgen bij Lotto-Jumbo. De World Tour-formatie stelt ook de Nederlanders Maarten Tjallingii, Bram Tankink, Jos van Emden, Martijn Keizer en Twan Castelijns op.

Van Emden en Keizer hopen in de openingstijdrit vrijdag in Apeldoorn al met de top mee te doen. "De tijdritten in de Ronde van Romandië hebben me een positief gevoel gegeven", zegt Keizer. "Ik wil in de proloog van de Giro in de top vijf eindigen."

De Italiaan Enrico Battaglin, die in 2013 en 2014 een rit won in de Giro, en de Sloveense oud-schansspringer Primoz Roglic completeren de selectie.

Victor Campenaerts zou eigenlijk bij de negen renners van Lotto-Jumbo horen, maar de Belg kwam afgelopen dinsdag zwaar ten val in de Ronde van Romandië en is niet fit genoeg om te starten in de Giro.

Volledige selectie Lotto-Jumbo: Steven Kruijswijk, Moreno Hofland, Maarten Tjallingii, Bram Tankink, Jos van Emden, Martijn Keizer, Twan Castelijns, Primoz Roglic en Enrico Battaglin.

Tinkoff

Naast Lotto-Jumbo maakten nog vier World Tour-teams maandag hun selectie bekend voor de Ronde van Italië.

Rafael Majka staat als kopman van Tinkoff aan de start. Hij wordt ondersteund door Matteo Tosatto, Evgeny Petrov, Pavel Brutt, Jesus Hernandez, Pawel Poljanski, Jay McCarthy, Ivan Rovny en Manuele Boaro.

Na de podiumplaats van Majka vorig jaar in de Vuelta hoopt ploegleider Tristan Hoffman dat de 26-jarige Pool ook in Italië in de top drie kan rijden. "Na een goede hoogtestage en de Ronde van Romandië ben ik op het niveau waar ik op moet zijn", zegt Majka in een persbericht van zijn ploeg.

Etixx-QuickStep

Etixx-QuickStep komt naar Apeldoorn met Marcel Kittel, Matteo Trentin, Bob Jungels, Gianluca Brambilla, David De La Cruz, Fabio Sabatini, Pieter Serry, Carlos Verona en Lukasz Wisniowski.

Het team zet vooral in op ritzeges met sprinter Marcel Kittel. Hij behaalde dit seizoen al acht overwinningen. In 2014 won hij twee etappes in de Giro.

Orica-GreenEdge

Orica-GreenEdge gaat van start met Esteban Chaves, Sam Bewley, Caleb Ewan, Michael Hepburn, Damien Howson, Luka Mezgec, Ruben Plaza, Svein Tuft en Amets Txurruka. Met Chaves hoopt de Australische formatie op een goed resultaat in het klassement. Vorig jaar werd de Colombiaan bij zijn debuut slechts 55e.

Katusha stelt als vertrouwd een bijna volledig Russische ploeg op met Maxim Belkov, Pavel Kochetkov, Viacheslav Kuznetsov, Aleksandr Porsev, Egor Silin, Alexey Tsatevich, Anton Vorobyev and Ilnur Zakarin. De Est Rein Taaramäe is de enige buitenlander in de selectie.