Sportcomplex Omnisport in Apeldoorn is de plek waar de 99e editie van de Giro d'Italia vrijdag los zal barsten. Alberto Contador zal zijn titel in Italië niet verdedigen. De 33-jarige Spanjaard richt al zijn pijlen op de Tour de France. Een overzicht van het parcours, de favorieten en de ploegen.

Met een tijdrit van 9,8 kilometer liggen er kansen voor Tom Dumoulin om als eerste renner de roze trui om de schouders te krijgen. De tijdritspecialist zal deze Giro sowieso aan zijn trekken komen, gezien de ruim 60 kilometer die de renners verdeeld over drie etappes tegen de klok moeten afleggen.

In de eerste week bevat alleen etappe zes serieuze bergen. De overige etappes zijn relatief vlak en zullen waarschijnlijk gedomineerd worden door de sprinters. Etappe negen, een tijdrit over 40,5 kilometer, is een kolf naar de hand van Dumoulin.

De hoogtepunten in week twee liggen op vrijdag en zaterdag, waar de renners de Dolemieten zullen trotseren. Daarna is het nog niet afgelopen met het klimgeweld, want week twee eindigt met een klimtijdrit over 10,8 kilometer met een gemiddeld stijgingspercentage van 8,3.

In de slotweek komen de sprinters nauwelijks aan bod. Etappe achttien is de langste deze Giro (244 kilometer) en kent met een paar verraderlijke heuvels een lastig einde. Etappes negentien en twintig zijn relatief kort, maar brengt de renners lang en hoog de bergen in. De Giro eindigt op 29 mei met een extreem vlakke rit naar Turijn.

Video: Gelderland drie dagen decor voor Giro

Favorieten

Vincenzo Nibali - Astana

De 31-jarige Nibali is een van de slechts zes renners die alle drie de grote rondes op zijn naam geschreven heeft. Dit maakt hem misschien automatisch wel tot de grote favoriet voor de eindzege. Niet in de laatste plaats omdat Astana een goed team om de Italiaan heeft gebouwd met onder anderen de Deen Jakob Fuglsang en Tanel Kangert uit Estland. Lieuwe Westra richt zijn pijlen op de Vuelta en zal niet van start gaan in de Giro. In aanloop naar de Tour de France, waar Nibali mogelijk in dienst van Fabio Aru zal rijden, krijgt de 'Haai van Messina' de kans om zijn winst van de Giro in 2013 te herhalen.

Mikel Landa - Team Sky

Nibali ziet in Mikel Landa zijn grootste concurrent voor de eindzege. De 26-jarige Spanjaard van Team Sky is nog relatief jong en heeft vorig jaar al bewezen dat de Giro hem erg goed ligt. Destijds werd hij bij Astana als meesterknecht van Aru al verrassend derde en dit jaar mag hij als kopman van Team Sky kijken hoe moeilijk hij het de rest kan maken. Landa, die geen ideale voorbereiding kende door een virusinfectie, zal zijn slag moeten slaan in de bergen. Daarnaast zal hij in de tijdritten de schade beperkt moeten zien te houden, want daar is Nibali beduidend bedrevener in.

Rafal Majka - Tinkoff

De 26-jarige Majka werd vorig jaar al knap derde in de Vuelta. Dit jaar mag hij zich als kopman bij Tinkoff bewijzen in de top van het klassement. Voor de Pool geldt min of meer hetzelfde als voor Landa: hij is jong, fris en heeft de wereld nog een hoop te bewijzen. Majka kan zich in de bergen ongetwijfeld meten met de absolute top van het deelnemersveld, maar zal boven zichzelf uit moeten stijgen in de tijdritten om aanspraak te maken op de eindzege.

Alejandro Valverde - Movistar

Valverde maakt zijn debuut in de Giro, op 36-jarige leeftijd. Enerzijds kan zijn leeftijd hem opbreken in een groep met tien jaar jongere favorieten, anderzijds heeft de Spanjaard in de loop der jaren geleerd hoe het is om grote rondes te koersen. Met zijn aanvallende renstijl kan Valverde op zijn oude dag zomaar toeslaan in de Giro. Zijn teamgenoten Carlos Betancur, Andrey Amador, Rory Sutherland en Giovanni Visconti zijn ervaren en bedreven genoeg om veel vuil werk op te knappen.

Tom Dumoulin - Giant-Alpecin

Enig patriottisme is ons niet vreemd en gezien de vele tijdritkilometers deze Giro is het ook geen heel onwaarschijnlijk scenario als Dumoulin net als vorig jaar in de Vuelta lange tijd boven in het klassement mee kan draaien. Hoewel onze landgenoot eerder aangaf vooral voor de individuele tijdritoverwinningen te gaan, behoort met een beetje geluk en hulp in de bergen misschien een topnotering in het algemeen klassement tot de mogelijkheden.

Outsiders

Na twee keer als runner-up te zijn geëindigd in de Giro (2013 en 2014) zal ook Rigoberto Uran erop gebrand zijn zich te laten zien deze 99e editie. Als renner van Team Sky en Etixx-QuickStep lukte het net niet, maar wellicht kan de 29-jarige Colombiaan met zijn nieuwe ploeg Cannondale wel de hoogste trede van het podium bereiken.

De verrichtingen van een andere Colombiaan, Esteban Chaves, moeten ook in de gaten worden gehouden. Oreca-GreenEdge bouwt voor het eerst in de historie een team om een klassementsrenner heen. In de laatste twee jaar heeft de Australische ploeg al laten zien dat de Giro ze goed ligt, getuige zes etappezeges en elf dagen in de roze trui.

Nederlandse deelnemers

Lotto-Jumbo: Steven Kruijswijk, Martijn Keizer, Twan Castelijns, Bram Tankink, Maarten Tjallingii, Jos van Emden, Moreno Hofland
Giant-Alpecin: Tom Dumoulin, Tom Stamsnijder, Albert Timmer
Trek-Segafredo: Boy van Poppel
Lotto Soudal: Pim Ligthart

Deelnemende teams

Bekijk hier de volledige selecties van de teams

AG2R (Fra)
Astana (Kaz)
Bardiani CSF (Ita)
BMC (VS)
Cannondale (VS)
Dimension Data (ZAf)
Etixx-QuickStep (Bel)
FDJ (Fra) 
Gazprom-RusVelo (Rus)
IAM Cycling (Zwi)
Lampre-Merida (Ita)
Lotto-Soudal (Bel)
Movistar (Spa)
Nippo-Vini Fantini (Ita)
Orica-GreenEdge (Aus)
Giant-Alpecin (Dui)
Katusha (Rus)
Lotto-Jumbo (Ned)
Team Sky (GBr)
Tinkoff (Rus)
Trek-Segafredo (VS)
Wilier-Southeast (Ita)

Top 10 in 2015

1. Alberto Contador (Tinkoff)
2. Fabio Aru (Astana)
3. Mikel Landa (Astana)
4. Andrey Amador (Movistar)
5. Ryder Hesjedal (Cannondale)
6. Leopold König (Team Sky)
7. Steven Kruijswijk (Lotto-Jumbo)
8. Damiano Caruso (BMC)
9. Alexandre Geniez (FDJ)
10.Joeri Trofimov (Katusha)

Bergklassement: Giovanni Visconti (Movistar)
Puntenklassement: Giacomo Nizzolo (Trek)
Jongerenklassement: Fabio Aru (Astana)