Teambaas Alexandre Vinokourov van Astana is ervan overtuigd dat Vincenzo Nibali de Giro d'Italia kan winnen. De drieweekse rittenkoers gaat vrijdag van start met een korte tijdrit in Apeldoorn.

"Vincenzo wil heel graag opnieuw de Giro winnen. Hij begon er meteen over na zijn mislukte Vuelta van vorig jaar", zegt Vinokourov tegen Cyclingnews.com over de winnaar van de Giro in 2013.

"Hij is op zoek naar nieuwe motivatie en die kan hij vinden in de Giro. Ik ben ervan overtuigd dat hij hem kan winnen."

Eerder dreigde Nibali niet van start te gaan in de Giro omdat hij bang was voor het afgelasten van een aantal bergritten. Inmiddels is bekend dat hij vrijdag gewoon van start zal gaan in Apeldoorn.

Na de Ronde van Italië is de Olympische Spelen deze zomer een tweede hoofddoel van de Tourwinnaar van 2014. "Het parcours ligt hem goed en het is belangrijk dat het goud in het team blijft", zegt Vinokourov, de winnaar van het olympisch goud tijdens de wegwedstrijd in Londen 2012.

Fabio Aru

Het Kazachstaanse team heeft Fabio Aru aangewezen als kopman voor de Tour de France. Daardoor lijkt de kans klein dat ook Nibali begin juli aan het vertrek zal staan in Frankrijk. "Dat bepalen we na de Giro. Het rijden van de Tour kan belangrijk zijn als voorbereiding op Rio. Maar als hij de Giro zal winnen, kan dat veranderen."

Over die Ronde van Frankrijk en de doelstelling van Astana is Vinokourov duidelijk. "We gaan niet naar de Tour om ervaring op te doen of het winnen van één of twee ritten."

Zijn kopman Aru, winnaar van de Vuelta in 2015, kan volgens hem op het podium staan in Parijs, al heeft hij in Chris Froome, Alberto Contador en Nairo Quintana sterke tegenstand. "Maar hij is even sterk als hen."

Vinokourov laat doorschemeren dat het kopmanschap van Nibali sowieso geen zekerheid meer is. "Hij is een groot talent, maar het ontbreekt hem aan natuurlijk leiderschap. In sommige situaties zou hij zichzelf wat meer mogen laten horen."

Toekomst Astana

Vorig seizoen kwam het voortbestaan van Astana onder druk te staan na positieve dopingtesten van de broers Iglinsky. Ook bij Vinokourov zorgde het voor twijfels. "Natuurlijk hebben de problemen rondom de licentie voor stress gezorgd, maar we wisten dat als we één team bleven en rustig zouden blijven het goed zou komen."

De huidige licentie van Astana loopt aan het einde van dit jaar af. Het is de bedoeling dat ze daarna wordt verlengd tot 2020. "We moeten nog onderhandelen met de Kazachstaanse autoriteiten, maar ik denk dat we nog wel minstens drie jaar verder kunnen."

De ploegbaas zag vorig jaar zijn budget met dertig procent slinken. "Dat kwam door de daling van de olieprijs. In Kazachstan is veel gebaseerd op de prijs van de olie. Toch weet ik zeker dat ik hier nog een paar jaar zal rondlopen."