Wilco Kelderman heeft zondag in de slotrit van de Ronde van Romandië net naast de etappezege gegrepen. Nairo Quintana pakte de eindoverwinning in de Zwitserse etappekoers.

Michael Albasini sprintte in de straten van Genève naar de winst in de vijfde en laatste etappe in zijn thuisland. Kelderman eindigde achter Andrey Amador als derde. Moreno Hofland was de nummer vijf van de daguitslag.

Quintana is de tweede Colombiaan na Santiago Botero in 2005 die de eindzege pakt in de Ronde van Romandië.

De 26-jarige renner van Movistar nam donderdag door een zege in de tweede rit in lijn de leiderstrui over van proloogwinnaar Jon Izagirre en hij hield vervolgens stand in de laatste drie dagen.

Quintana was eerder dit jaar al de beste in de Ronde van Catalonië. Ook werd de Girowinnaar van 2014 derde in de Ronde van San Luis en de Ronde van Baskenland.

Froome

Op de route van Ollon naar Genève over ruim 177 kilometer lagen nog twee cols van de derde categorie, maar zo zwaar als zaterdag in de koninginnenrit was het niet.

Toch zag Chris Froome kansen voor een tweede etappezege op rij. De Britse Tourwinnaar ontsnapte na ruim een halfuur koersen uit het peloton en hij kreeg uiteindelijk negen renners met zich mee, onder wie Romain Bardet, Albasini en Kelderman.

De voorsprong van het tiental werd vooral door het werk van Dimension Data nooit groter dan drie minuten, maar de Zuid-Afrikaanse ploeg kreeg het gat in zijn eentje niet dicht. Pas nadat Lotto Soudal zich met de achtervolging ging bemoeien, zakte de marge tot een minuut met nog tien kilometer te gaan.

Bohli

Tegelijkertijd werd de kopgroep in tweeën gedeeld door een versnelling van Carlos Verona. Kelderman, Albasini en Amador voegden zich bij de Spanjaard van Etixx-QuickStep.

De overige zes koplopers werden met nog zes kilometer te gaan teruggepakt door het peloton, maar de vier vooraan leken om de ritzege te gaan sprinten. In de laatste kilometer kwam vanuit het peloton echter opeens de Zwitser Tom Bohli nog opzetten.

Albasini liet zich niet verrassen en hij spurtte naar zijn eerste zege sinds de derde etappe van de Ronde van Romandië van vorig jaar. De 35-jarige renner van Orica-GreenEdge heeft nu in zijn carrière zes etappezeges geboekt in de etappekoers uit zijn thuisland.

In het peloton vond in de laatste kilometer nog een valpartij plaats, maar Quintana kon deze ontwijken. Hij finishte als 25e en kon zo ook een feestje vieren.