Philippe Gilbert zal vrijdag niet aan de start van de Ronde van Italië verschijnen. De BMC-renner is nog niet fit genoeg nadat hij in april een vinger brak.

"Philippe zijn vinger herstelt goed, maar het gaat niet zo snel dat hij honderd procent klaar kan zijn voor de Giro of dat hij verdere schade kan voorkomen", zegt teamdokter Max Testa zondag op de site van BMC.

"Vanuit medisch oogpunt is het niet logisch om hem naar een grote ronde te sturen terwijl hij niet echt competitief kan zijn."

Gilbert liep vier weken geleden bij een incident met voorbijgangers tijdens een trainingsrit drie breukjes in zijn middelvinger op.

De 33-jarige Belg startte nog wel in de Amstel Gold Race en de Waalse Pijl, maar kwam in die eendagskoersen niet verder dan respectievelijk een 81e en een 91e plaats. Luik-Bastenaken-Luik sloeg hij vervolgens over.

Gilbert won vorig jaar de twaalfde en de achttiende etappe in de Ronde van Italië en hij eindigde als tweede in het puntenklassement.

Motivatie

BMC start zonder klassementsman en zonder uitgesproken sprinter en gaat vooral op jacht naar etappezeges in de Giro.

"Vier van de negen coureurs komen uit Italië en het geeft altijd een extra motivatie als je een grote ronde rijdt in je eigen land'', aldus sportief directeur Max Sciandri over Alessandro De Marchi, Daniel Oss, Manuel Quinziato en Manuel Senni.

Verder verschijnen de Zwitsers Stefan Küng en Silvan Dillier, de Colombiaan Darwin Atapuma, de Amerikaan Joey Rosskopf en de Duitser Rick Zabel vrijdag in Apeldoorn aan de start namens BMC.