​Chris Froome heeft zaterdag de koninginnenrit van de Ronde van Romandië met aankomst bergop gewonnen. Nairo Quintana behield de leiding in het algemeen klassement.

Na 173 kilometer kwam Froome als eerste boven in Villars-Sur-Ollon. Hij rondde een mooie solo in de regen af met ritwinst. Achter de Tourwinnaar eindigde Jon Izagirre op vier seconden als tweede. Thibaut Pinot werd derde.

Quintana kwam als vijfde over de streep en behield de leiderstrui. De Colombiaan heeft een voorsprong van negentien seconden op Pinot.

Bauke Mollema was op de zesde plek de beste Nederlander in de koninginnenrit. Hij steeg naar de negende plek in het algemeen klassement. Tom Dumoulin eindigde net buiten de top tien en blijft vijfde in het klassement.

Van Garderen

De koninginnenrit van de Ronde van Romandië ontbrandde op zo'n vijftig kilometer van de streep. Op de voorlaatste klim ging Froome in de aanval. De Brit van Team Sky was vanwege een lekke band in de tweede etappe al kansloos voor de eindzege en reed weg uit het peloton. Hij kreeg gezelschap van Tejay van Garderen.

Het duo sloot op 35 kilometer van de streep aan bij de Luxemburger Bob Jungels en Rus Pavel Kochetkov, die als enigen van een kopgroep van elf renners waren overgebleven.

Solo

Het viertal begon met een voorsprong van ongeveer een minuut op het peloton aan de beklimming naar Villars-Sur-Ollon, een berg van de eerste categorie. Jungels en Kochetkov konden het tempo al snel niet meer volgen en ook Van Garderen moest Froome laten gaan. De Brit soleerde zodoende in de stromende regen naar zijn tweede ritzege van dit seizoen.

Zondag staat de laatste etappe in de Ronde van Romandië op het programma. De renners komen onderweg twee klimmetjes van de derde categorie tegen.