Technisch directeur Shane Sutton van de Britse wielerbond is woensdag opgestapt. De Australiër wordt beticht van discriminerende uitspraken.

De Britse wielerbond besloot Sutton eerder op de dag al te schorsen gedurende het onderzoek, maar de directeur stapt dus uiteindelijk zelf op.  

Sutton laat in een verklaring weten dat hij een afleiding is geworden voor de sporters die zich voorbereiden op de Olympische Spelen. "Het is om deze reden dat ik, nadat ik met vrienden en familie heb gesproken, heb besloten dat het in het belang van het Britse wielrennen is dat ik terugtreed als technisch directeur.''

Sutton zou paralympiërs hebben gediscrimineerd. Volgens de Daily Mail zou hij de gehandicapte sporters 'gimps' en 'wobblies' (mankepoten en kreupelen) hebben genoemd.

"We mochten blij zijn als we werden getolereerd. Anderen mochten niet op de baan en kregen geen tijd om zich voor te bereiden op wedstrijden", zei Darren Kenny, die zesmaal goud won op de Paralympics.

Baby

De beschuldiging kwam een paar dagen nadat baanwielrenster Jessica Varnish de technisch directeur had beschuldigd van seksisme. Volgens Varnish zou hij hebben gezegd dat ze "moest vertrekken en een baby moest krijgen."

Sutton ontkent alle beschuldigingen en zei dat Varnish (25) opzij was gezet, omdat haar hoogtijdagen voorbij waren en ze geen medaillekansen meer had.

De Australiër wordt vervangen door Andy Harrison, die tot woensdag programmadirecteur was bij de Britse bond.