Przemyslaw Niemiec heeft zondag de eerste etappe van de Ronde van Turkije gewonnen. De renner van Lampre had een kleine voorsprong op het peloton na de rit met start en finish in Istanbul.

Net voor de sprintende meute kwam de Portugees José Goncalves als tweede over de finish op elf seconden van Niemiec.

Achter hem volgde de Italiaan Marco Zanotti op de derde plaats. De renner van het Nederlandse Parkhotel Valkenburg won op zestien seconden de sprint van het peloton.

De 36-jarige Niemiec boekte zijn eerste zege sinds de vijftiende rit van de Ronde van Spanje van 2014, een bergetappe met aankomst op de Lagos de Covadonga.

Nerveus

De Turkse etappekoers, dit jaar met slechts twee World Tour-ploegen aan de start, kende een nerveuze beginfase met een valpartij waarbij de Spaanse sprinter Carlos Barbero zijn sleutelbeen brak.

Ook André Greipel en Davide Rebellin lagen tegen de grond. De Duitser en de Italiaan konden hun weg vervolgen nadat de organisatie de koers even had stilgelegd.

Niemiec maakte deel uit van een kopgroep van vijf. Op 40 kilometer van de streep ging de Pool er alleen vandoor en hij hield stand tot de streep.

De Ronde van Turkije telt in totaal acht etappes. Vorig jaar ging de eindzege naar de Kroaat Kristijan Durasek.

Ronde van Kroatië

De Kroaat Matija Kvasina won zondag de Ronde van Kroatië. De slotrit van Sveti Martin naar Zagreb werd gewonnen door de Noor Sondre Holst Enger. De renner van IAM Cycling versloeg in de sprint de Belgen Edward Theuns en Timothy Dupont.

Kvasina, die rijdt voor Synergy Baku Cycling Project, veroverde vrijdag de leiderstrui. Zaterdag won Tinkoff de ploegentijdrit, maar kwam zijn leidende positie niet in gevaar.

In de slotrit eindigde de 34-jarige Kroaat in het peloton om zo zijn derde zege als profrenner veilig te stellen. Eerder was hij tweemaal tijdritkampioen van zijn land. In het eindklassement hield hij de Deen Jesper Hansen achter zich.