Danilo Di Luca erkent dat hij alle successen in zijn wielerloopbaan te danken heeft aan het gebruik van verboden prestatiebevorderende middelen.

"Als ik geen doping zou hebben genomen, had ik nooit gewonnen", meldt de 40-jarige Di Luca in zijn biografie Bestie di Vittoria, waaruit Italiaanse media vrijdag gretig citeren.

"Doping verbetert je prestatie met vijf tot zeven procent. Als je in topvorm bent, kan het zelfs twaalf procent verschil maken. Doping is niet verslavend, maar eerder een machtsinstrument. Degene die wint, verdient veel geld voor hemzelf, het team en de sponsoren."

Di Luca verhaalt dat hij in 2001, in zijn vierde jaar als prof, begon met doping. "Testosteron, epo, cortisonen, dat nam ik allemaal."

"Het waren middelen die de dokter niet kan voorschrijven, dus probeer je er zelf aan te komen. Via internet bijvoorbeeld, maar iedereen in de sport weet wel hoe dat moet. Het hoorde er gewoon bij. Als je werd gepakt, had je gewoon verkeerd getimed. Want je wist precies hoeveel uur voor een controle je iets kon gebruiken voordat je positief testte."

Ronde van Italië

Di Luca won in 2007 de Ronde van Italië en Luik-Bastenaken-Luik. Zijn loopbaan leek voorbij nadat hij in 2009 positief testte op epo, maar in 2013 maakte hij indruk met lange aanvallen in Giro.

In diezelfde ronde liep hij evenwel nogmaals tegen de lamp, met een onvermijdelijke levenslange schorsing tot gevolg.

"Spijt heb ik niet, totaal niet. Ik heb gelogen en mensen voor de gek gehouden. Ik deed wat ik moest doen om als eerste te finishen."

Di Luca's biografie komt later deze maand uit.