De internationale wielerunie UCI moet de strijd tegen verborgen motortjes in de fietsen van profrenners verder opvoeren, vindt de beweging voor een geloofwaardige wielersport MPCC.

In een verklaring zegt de MPCC woensdag dat diverse maatregelen snel ingevoerd kunnen worden. Controle met warmtecamera's tijdens wedstrijden noemt de organisatie als voorbeeld.

De MPCC reageert op de de uitzending van van het Franse televisieprogramma Stade 2, dat zondag liet zien hoe motortjes zijn te ontdekken met een warmtedetector.

Het programma claimt dat in zeven fietsen die zijn gebruikt door profwielrenners in de Italiaanse koersen Strade Bianche en de Internationale Wielerweek Coppi en Bartali motortjes waren verstopt.

Video: Hoe werkt mechanische doping?

Hoe werkt mechanische doping?
Hoe werkt mechanische doping?

De organisatie wil dat fietsen systematisch gecontroleerd worden en eist zware straffen voor valsspelers. MPCC werd bijna tien jaar geleden opgericht door zeven profploegen die zich wilden inzetten voor een schone wielersport.

Tegenwoordig zijn zeven van de achttien grote wielerploegen uit de World Tour nog lid van de organisatie. Zelf onderzoekt de beweging ook of er mogelijkheden zijn om mechanische doping te bestraffen.

De UCI reageerde maandag en zegt dat de huidige controlemethode (met magnetische resonantie) efficiënt, makkelijk en het meest accuraat is.

Gesink

Eerder woensdag liet Lotto-Jumbo-renner Robert Gesink weten te hopen dat mogelijk schuldige renners hard worden aangepakt. "Als het bewezen wordt, is het de doodsteek voor de wielersport. Het is valsspelen van de bovenste plank", zei hij tegen de NOS.

Gesink heeft bij Strade Bianche niets verdachts gezien. Wel is hij nu oplettender geworden. "Dat heeft me wel aan het denken gezet. Het lijkt erop dat ze met hittecamera's goed hebben kunnen laten zien dat er iets aan de hand was."

De 29-jarige Varssevelder vindt net als de MPCC dat de UCI er bij de kwestie rond de motortjes scherper op moet zitten.

"De UCI zegt wel dat ze fietsen gecontroleerd hebben en niets hebben gevonden, maar mijn fiets is bijvoorbeeld al niet gecontroleerd. Dus de UCI heeft hooguit steekproeven gehouden."