Alejandro Valverde heeft woensdag voor de derde keer op rij en de vierde keer in totaal de Waalse Pijl op zijn naam geschreven. Wout Poels eindigde op een knappe vierde plaats.

Valverde bleef op de Muur van Hoei het Etixx-QuickStep-duo Julian Alaphilippe en Dan Martin voor.

De bijna 36-jarige Spanjaard van Movistar, die de Amstel Gold Race zondag oversloeg, won de Waalse semiklassieker eerder in 2006, 2014 en 2015. Hij is nu alleen recordhouder wat betreft het aantal overwinningen in de Waalse Pijl.

Poels kon de eerste drie renners niet volgen, maar reed wel naar de vierde plek op vier seconden van de winnaar. De Nederlander van Team Sky bleef Amstel Gold Race-winnaar Enrico Gasparotto één tel voor.

Samuel Sanchez, Michael Albasini, Diego Ulissi, Warren Barguil en Rui Costa maakten de top tien vol.

Wilco Kelderman was de tweede Nederlander op de dertiende plaats. Zijn teamgenoot Robert Gesink eindigde als vijftiende.

Bouwman

Door het hoge tempo in het peloton duurde het ruim een uur voordat een groepje wist weg te rijden in de tachtigste editie van de Waalse Pijl. Uiteindelijk bouwden tien renners onder wie de Nederlander Koen Bouwman een voorsprong van een minuut of drie op.

Stephen Cummings hield het langst stand, maar onder impulsen van vooral Movistar werd ook de 35-jarige Brit op zestien kilometer van de streep teruggepakt. Fränk Schleck had toen al opgegeven; de 36-jarige Luxemburger van Trek liep bij een val een gebroken sleutelbeen op.

Het regende aanvallen in aanloop naar de laatste beklimming van de Muur van Hoei. Bob Jungels sloeg samen met Jon Izagirre een gaatje en Tim Wellens sloot zich bij hen aan, maar nog voor de laatste klim werd het trio weer bijgehaald.

Valverde nam het initiatief op de zeer steile Muur van Hoei, maar het was Rodriguez die de eerste versnelling plaatste. De Spanjaard werd simpel gecounterd door Martin, Alaphilippe en Valverde en die laatste toonde zich andermaal de sterkste in de Waalse Pijl.

Eigen pad

Valverde verklaarde dat hij al het gevoel had te kunnen winnen. "Ik koos mijn eigen pad, aan de rechterkant. Daarna kwam het aan op de laatste honderd meter. Ik wist dat ik de benen had om hier weer te winnen."

De Spanjaard van Movistar maakt deze zomer zijn debuut in de Giro en keek daar naar zijn zege in de Waalse Pijl al naar vooruit. "Ik ga naar de Giro om hem te winnen. In de Tour ben ik er om Nairo Quintana te helpen en het is volgens mij de ideale voorbereiding op de Spelen. De wegrace in Rio is me op het lijf geschreven."

Na Luik-Bastenaken-Luik, de koers die hij vorig jaar won, is de Giro zijn hoofddoel. "Ik weet dat het zwaar gaat worden. Vincenzo Nibali en Mikel Landa zijn ijzersterk. Toch ga ik mikken op het klassement. Pas als dat er niet meer inzit, kan ik nog switchen en gaan voor dagsuccessen."

Bij de vrouwen ging de zege in de Waalse Pijl net als vorig jaar naar Anna van der Breggen.