Mathieu van der Poel is definitief opgenomen in de Nederlandse selectie voor het EK mountainbike, dat van 5 tot en met 8 mei wordt gehouden in het Zweedse Husqvarna.

Bondscoach Tim Heemskerk maakte woensdag bekend dat de 21-jarige Van der Poel samen met Rudi van Houts, Michiel van der Heijden en Hans Becking mee zal doen aan de wedstrijden voor de elite heren.

De Brabander is van origine een veldrijder, maar hij richt zich dit jaar op het mountainbiken in de hoop dat hij zich kan plaatsen voor de Spelen van komende zomer in Rio de Janeiro.

Als Van der Poel bij het EK in de top tien eindigt, dan voldoet hij aan de eis van NOC*NSF voor selectie voor de Spelen.

Of hij daadwerkelijk naar Rio mag, hangt ook af van hoeveel startplekken Nederland weet te veroveren en van de prestaties van de andere Nederlanders. Van Houts heeft al voldaan aan de eisen van NOC*NSF.

Bij de elite vrouwen zal alleen Anne Terpstra namens Nederland aan de start verschijnen in Zweden.

Vertrouwen

"We hebben een sterke selectie aan de start staan bij het EK, maar er hangt deze keer meer van de prestatie af dan alleen medailles", aldus Heemskerk.

"Voor Hans Becking, Mathieu van der Poel, Michiel van der Heijden en Anne Terpstra wordt het EK een cruciale wedstrijd, waarbij ze een belangrijke kans krijgen om te voldoen aan de olympische norm."

"Mathieu is zijn eerste jaar als mountainbiker heel sterk begonnen. Ik heb heel veel vertrouwen in deze groep."