Team Sky heeft Sergio Henao wederom op non-actief gesteld, aangezien een onderzoek naar afwijkende waarden in zijn biologisch paspoort is heropend.

"De CADF (de antidopingwaakhond binnen het wielrennen , red.) heeft deze week contact opgenomen met Sergio met het verzoek om meer informatie krijgen over waardes in zijn bloedapaspoort tussen augustus 2011 en juni 2015", aldus Team Sky woensdag in een verklaring.

De Britse ploeg benadrukt dat Henao niet positief is getest bij een dopingcontrole, maar dat het beleid van de formatie voorschrijft dat het een renner in deze situatie niet laat koersen. "We hopen dat deze zaak snel wordt bekeken en afgesloten, zodat Sergio weer kan racen.''

De 28-jarige klimmer werd in 2014 ook al drie maanden uit competitie gehaald, omdat bepaalde waarden in zijn bloedpaspoort ongewoon waren. Sky liet destijds weten dat het moeite had de waarden te verklaren en deed onderzoek.

Henao komt uit Colombia en woont op grote hoogte. Daardoor zijn de bloedwaarden van de renner mogelijk per definitie anders. Sky stuurde uiteindelijk de onderzoeksresultaten naar wielerbond UCI en antidopingbureau WADA en liet hem weer koersen.

De CADF wil nu echter verder onderzoek doen. Sky en Henao werken daaraan mee. De Colombiaan, die dit jaar uitstekend reed, is zolang uit koers.

Teleurgesteld

"Ik ben ontzettend teleurgesteld. Ik heb keihard gewerkt om terug te komen na een zware knieblessure. Maar ik weet hoe het zit. Ik ben kalm en wacht alles met vertrouwen af'', aldus Henao.

Teambaas Dave Brailsford benadrukt dat Sky alle vertrouwen heeft in Henao. "We zullen hem blijven steunen tijdens deze periode."

De Zuid-Amerikaan werd dit jaar derde in de Tour Down Under, zesde in Parijs-Nice en tweede in de Ronde van Baskenland. Hij zou ook de Waalse Pijl, Luik-Bastenaken-Luik en de Ronde van Italië rijden, maar dat gaat nu niet door.