Roompot-Oranje Peloton presteerde zondag met een zestiende plaats van Maurits Lammertink naar behoren in de Amstel Gold Race, al deed het even pijn dat de Nederlandse formatie de slag miste in de beginfase.

"Ons belangrijkste doel was om de finale te rijden met Lammertink en Pieter Weening en dat is gelukt", aldus ploegleider Erik Breukink van Roompot-Oranje Peloton in gesprek met NU.nl.

"Daar kunnen we dus tevreden over zijn, maar voor vier andere renners van ons was het een doel om in de kopgroep te komen. Het was dus wel een dompertje dat we er niet bij zaten."

De elf koplopers kregen pas na een uurtje koers de zegen van het peloton. "Het duurde vrij lang voordat ze wegreden en dan zie je dat steeds betere renners meespringen en het steeds zwaarder wordt. Je moet dan een beetje geluk hebben, maar het was zeker een gemiste kans voor onze renners."

"De vier jongens hebben er absoluut voor geknokt. Ze wilden zelf heel graag, want ze wisten hoe lang je voorop kan blijven in deze koers. Zondag was het helemaal extreem, de kopgroep werd pas in de laatste tien kilometer teruggepakt."

Omgeschakeld

Het procontinentale Roompot, dat op een wilcard mee mocht doen aan de Amstel Gold Race, richtte zich vervolgens op het beschermen van kopmannen Lammertink (25) en Weening (35).

"We hebben direct omgeschakeld en gezegd: nu gaan we voor de finale", zegt Breukink. "De andere renners hebben Weening en Lammertink de hele tijd uit de wind gehouden, dus ze zaten op hun plek in de finale."

Lammertink, vorig jaar 21e in de Limburgse klassieker, liet zich na de laatste beklimming van de Cauberg nog even zien aan kop van het groepje achter de koplopers Enrico Gasparotto en Michael Valgren.

In de sprint raakte de in Enter geboren renner vervolgens ingesloten, waardoor hij niet voor het tweede jaar op rij de beste Nederlander was in de Gold Race. Die 'titel' ging nu naar Bauke Mollema (veertiende).

"Lammertink is weer iets beter dan vorig jaar, hij maakte kleine stapjes", analyseert Breukink. "Ik denk dat het voor hem heel goed is om een kilometer voor de finish in de groep te zitten die voor de winst rijdt. Als hij iedere keer wat kan verbeteren, dan kan hij op een gegeven moment ook in dit soort grote koersen nog betere uitslagen gaan rijden."