De Amstel Gold Race ontbrandde zondag zoals de laatste jaren wel vaker pas in de laatste kilometers, een groot contrast met bijvoorbeeld Parijs-Roubaix van een week eerder.

"Misschien is het voor de tv-kijkers wat minder opwindend, maar voor de renners is de Amstel Gold Race een spannende koers", aldus Lotto-Jumbo-renner Sep Vanmarcke, die een week na zijn vierde plek in Roubaix als 49e eindigde bij zijn debuut in de Limburgse klassieker.

"Je bent steeds bezig met je positioneren, je moet heel beredeneerd koersen in de 'Amstel'.

Ondanks de 34 hellingen in de Gold Race viel de beslissing in de door de Italiaan Enrico Gasparotto gewonnen koers wederom op de Cauberg, de laatste klim van de dag. Daarvoor was het vooral veel wachten en sparen voor de favorieten.

"Het is natuurlijk anders dan Parijs-Roubaix", stelt Merijn Zeeman, ploegleider bij Lotto-Jumbo. "Maar als je ziet hoe klein de groep aan het eind van de koers nog was, dan zie je wel hoe zwaar het is geweest. Het was een echte afvalwedstrijd. Het is moeilijk om dat op tv te zien, maar het was loodzwaar."

"Ik vond het bloedspannend. Maar het gaat er inderdaad om dat de mensen thuis dat ook gaan zien. Wellicht kunnen we in de toekomst wat innovaties doorvoeren om nog helderder te krijgen wat er allemaal gebeurt. Met camera's vanuit auto's, dat soort zaken. Dan wordt het inzichtelijker wat er gebeurt."

Parcours

Het parcours, dat in 2013 werd veranderd zodat de finish 1,8 kilometer na de top van Cauberg ligt, was in de week voor de Amstel Gold Race ook regelmatig onderwerp van gesprek. Zo pleitte Tom Dumoulin ervoor om de streep weer in Maastricht te leggen en spraken Robert Gesink en Wilco Kelderman na de koers hun voorkeur uit voor een finish op de Cauberg.

"Maar de manier van koersen heeft niks met het parcours te maken", zegt Zeeman. "De renners en de ploegen bepalen wat voor koers het is. Ik denk dat we vooral moeten leren waarderen wat hier gebeurt, het tactische spel tussen alle teams. Ik vind dit een heel mooi parcours en ik zou niet weten wat je zou moeten veranderen om de koers anders te maken."

Lotto-Jumbo probeerde zondag met Bert-Jan Lindeman en Enrico Battaglin nog wel om al wat te forceren voor de absolute finale. "Maar zij kregen geen ruimte. Het probleem op het hoogste niveau is dat als één ploeg een beweging maakt, dat de volgende ploeg daar meteen op reageert", aldus Zeeman.

"Tim Wellens is een van de beste renners van de wereld en het was verschrikkelijk sterk wat hij liet zien met zijn demarrage op de Bemelerberg, maar hij verdween als sneeuw voor de zon op de Cauberg."

"Ik snap dat iedereen hoopt dat meer ploegen het al eerder proberen, maar de realiteit van het internationale topwielrennen is nu gewoon anders in deze wedstrijden."