Wilco Kelderman kwam zondag in zijn tweede Amstel Gold Race niet verder dan een dertigste plek. De verraderlijke weersomstandigheden in Zuid-Limburg speelden de renner van Lotto-Jumbo parten.

"Ik had het de hele tijd koud en ik voelde me niet goed of scherp meer. Daar ben ik niet echt tevreden over", aldus Kelderman na de finish.

Het peloton werd in de laatste zestig kilometer geteisterd door een paar pittige regenbuien, terwijl de temperatuur de hele dag ook niet heel hoog was.

"Zeker voor de laatste beklimming van de Cauberg had ik het superkoud", zegt de 25-jarige Kelderman, die vorige week nog indruk maakte in de Ronde van Baskenland. "Ik kwam niet echt vooruit, mijn benen waren een beetje geblokkeerd."

"Het was niet een heel goede finale van mij. Mijn ploeggenoten reden de hele tijd attent van voren, maar ik zat er nooit écht bij. Ik heb er nog alles proberen uit te halen, maar in de sprint zat ik klem. Daardoor ben ik niet op een goede plek geëindigd."

Kick

Kelderman was uiteindelijk de vierde Nederlander in de uitslag, na Bauke Mollema (veertiende), Maurits Lammertink (zestiende) en Robert Gesink (23e).

"Misschien ligt het de Nederlanders beter als de finish weer boven op de Cauberg ligt", doelt Kelderman op de situatie zoals die tot en met 2012 was. "Dat vind ik in ieder geval mooier."

De Gelderlander zou in eerste instantie niet eens starten in de Amstel Gold Race, maar hij was ondanks zijn mindere uitslag blij dat hij de klassieker wel had gereden.

"Dit is een heel mooie wedstrijd en als ik 'm mee kan pakken, dan rijd ik 'm graag. Het is geweldig om voor het Nederlandse publiek te rijden, al die aanmoedigingen geven zeker een kick."

Zeeman

Ploegleider Merijn Zeeman van Lotto-Jumbo vond dat zijn ploeg in de breedte sterk had gereden met vijf renners in de eerste groep.

"Alleen het resultaat dat we natuurlijk wel nastreven, hebben we niet gehaald. Dat is waar je het voor doet, dus dat is klote."

Zeeman zag wel dat zijn kopmannen Gesink en Kelderman in orde waren in Limburg. "Ik heb dus vertrouwen in de Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik. Die koersen zijn wellicht nog net wat meer geschikt zijn voor Wilco en Robert. Daar komen toch meer de klimmers naar boven."