Enrico Gasparotto draagt zijn overwinning in de Amstel Gold Race van zondag op aan Antoine Demoitié, zijn drie weken geleden overleden ploeggenoot.

"Iedereen bij ons reed vandaag met een engel op de schouder", vertelde de 34-jarige Italiaan van Wanty-Groupe Gobert na zijn triomf. "Zaterdag bezocht zijn vrouw het hotel, dat was een zwaar moment. Ze zei: 'ga ervoor'.''

Demoitié kwam drie weken geleden om het leven nadat hij in de semiklassieker Gent-Wevelgem werd aangereden door een motor.

"We wilden vandaag iets speciaals doen, daarom gaven we allemaal 110 procent", aldus Gasparotto, die in 2012 zijn laatste overwinning boekte, toevallig ook de Amstel Gold Race.

"We hebben in de geschiedenis van deze sport al veel renners verloren en elke keer was het weer een ander verhaal. Nu overkwam het met Antoine een teamgenoot van mij en ik begrijp nu wat alle andere ploegen die ooit een renner kwijtraakten hebben meegemaakt. Het is heel, heel, heel erg moeilijk."

Tenerife

Gasparotto beleefde verwarrende weken door het overlijden van zijn ploeggenoot. Doortrainen op Tenerife of de begrafenis bezoeken was een lastige keuze. "Ik heb overlegd met de staf en met ploeggenoten. Zij hebben me overtuigd me te focussen op deze koersen. Om hier goed te zijn, ook voor Demoitié.''

Op Tenerife trainde hij fanatieker dan ooit. "Ik was alleen, kon goed nadenken maar voelde ook extra kracht. Zoals ik die ook bij mijn ploeggenoten ervaarde vandaag."

"Onze Brit, Mark McNally, legde gisteren 900 kilometer af om hier op het laatste moment in te vallen. Hij hoefde alleen de eerste 100 kilometer in mijn buurt te blijven maar was er tot 60 kilometer voor de streep."

"Kenny de Haes kwam 80 kilometer voor de streep nog even van achteren naar voren gereden om een bidon te brengen. Het is ook voor die jongens dat ik alles wilde geven.''

Leeftijd

Gasparotto kende na zijn vorige zege in de Amstel Gold Race een paar mindere jaren. In 2015 stapte hij daarom over van World Tour-ploeg Astana naar het procontinentale Wanty-Groupe Gobert.

"Ik had twaalf jaar in een World Tour-ploeg gezeten en misschien had ik de motivatie om te winnen een beetje verloren. In de World Tour rijd je vooral voor de punten, rijd je voor de top tien. Bij deze ploeg is het totaal iets anders, ik begin nu weer gewoon aan een koers om te winnen. Ik kan weer doen wat ik wil."

"Het is een geweldig gevoel om voor de tweede keer de Amstel Gold Race te winnen", vervolgde Gasparotto, die zondag voor de zesde keer in zeven jaar bij de beste tien eindigde in de Limburgse klassieker.

"Ik heb moeilijke jaren achter de rug, gelukkig kon ik altijd rekenen op de steun van mijn familie. Dit is een heel mooie overwinning. Door mijn leeftijd sta ik er ook extra bij stil."