Enrico Gasparotto heeft zondag voor de tweede keer in zijn loopbaan de Amstel Gold Race gewonnen. De Italiaan van de Belgische ploeg Wanty-Groupe Gobert versloeg de Deen Michael Valgren in de sprint in Vilt.

Op drie seconden van de winnaar legde Sonny Colbrelli beslag op de derde plaats. De Italiaan triomfeerde in de sprint van een grote groep.

De Fransman Bryan Coquard passeerde als vierde de meet, voor Michael Matthews uit Australië. Bauke Mollema was op plek veertien de beste Nederlander, Maurits Lammertink werd zestiende.

Gasparotto (34) rijdt voor dezelfde ploeg als Antoine Demoitié, die drie weken geleden om het leven kwam na een aanrijding met een motor in Gent-Wevelgem. Bij het passeren van de finish wees de Italiaan, die in 2012 al de Gold Race won, met zijn vingers naar de hemel.

34 hellingen

De 51e aflevering van de Amstel Gold Race was gekruid met niet minder dan 34 hellingen, waarvan sommige vaker dan één keer werden beklommen. De Cauberg lag liefst vier keer op het parcours en vormde traditiegetrouw de scherprechter.

Net als bij de Ronde van Vlaanderen en in Parijs-Roubaix duurde het even voordat er een kopgroep ontstond. Uiteindelijk kregen elf renners de zegen van het peloton. Daaronder geen Nederlanders, maar wel de Belg Laurens De Vreese en de Luxemburger Laurent Didier.

De avonturiers koersten naar een voorsprong van vijf minuten, waarna het wedstrijdbeeld urenlang hetzelfde bleef. In het peloton zorgden onder meer Team Sky en Orica-GreenEdge ervoor dat het verschil binnen de perken bleef.

Op 65 kilometer van de meet - de voorsprong van de vluchters was inmiddels minder dan drie minuten - kwam een achtervolgende groep tot stand met onder anderen Gianni Meersman. De 'finale' was daarmee geopend, al hielden de favorieten hun kruit lang droog.

Gilbert

Door de opeenvolging van heuvels moesten verschillende renners lossen uit het peloton. Opmerkelijk was dat Michal Kwiatkowski (in 2015 de sterkste in de Amstel Gold Race) en meervoudig winnaar Philippe Gilbert al vroeg de aansluiting verloren. Hetzelfde gold voor Tom-Jelte Slagter en Tom Dumoulin, door een lekke band.

De onvermijdelijke samensmelting kreeg op dertien kilometer van de meet zijn beslag, waarna het uitgedunde peloton zich opmaakte voor de ontknoping. Dankzij een sterke demarrage begon Tim Wellens met een marge van negentien seconden aan de Cauberg.

Op de laatste helling werd de Belg ingelopen en gepasseerd door Gasparotto en Valgren. De Italiaan en de Deen passeerden gezamenlijk de top en bleven door een goede samenwerking vooruit.