De Amstel Gold Race stond in eerste instantie niet op het programma van Wilco Kelderman, maar na zijn goede optreden in de Ronde van Baskenland heeft de Nederlander er vertrouwen in dat hij zondag mee kan doen om een goede uitslag.

"In Baskenland was ik erg goed op de steile beklimmingen, dus als ik vandaag goede benen heb, dan maak ik een goede kans om er van voren bij te zitten", aldus Kelderman voor de start in Maastricht.

De 25-jarige renner van Lotto-Jumbo eindigde vorige week in de Ronde van Baskenland als tweede in de tweede etappe en hij reed een dag in de leiderstrui. De klimmer eindigde als tiende in het klassement.

"Ik ben nu beter dan vorig jaar", zegt Kelderman, die in 2015 bij zijn debuut in de Amstel Gold Race 62e werd. "Ik heb hier niet veel te verliezen en vind het altijd mooi om klassiekers te rijden."

"Het is ook fijn dat ik deze koers nu al een keer gereden heb. Bovendien woon ik hier nu in de buurt (in Lanaken, red.), dus ik ken de wegen erg goed. Dat geeft vertrouwen."

"We moeten kijken hoe de koers loopt, maar als de goede mannen gaan rijden, dan ga ik mee."

Video: Amstel Gold Race gestart in Maastricht

Tjallingii

Kelderman is samen met Robert Gesink, Sep Vanmarcke en Paul Martens een van de vier renners die bij Lotto-Jumbo een beschermde status hebben in de thuiskoers.

"Ik denk dat we hier met een heel goed team staan waar we hoge verwachtingen van mogen hebben", stelt Maarten Tjallingii, die voor de laatste keer de Amstel Gold Race rijdt.

De Nederlandse klassieker is om 10.15 uur van start gegaan. De finish wordt om 16.30 uur verwacht.

Poels

Wout Poels is dit jaar vooralsnog de enige Nederlander met een zege in een World Tour-wedstrijd, maar de renner van Team Sky zal vooral moeten rijden in dienst van Michal Kwiatkowski.

"Michal heeft hier vorig jaar natuurlijk gewonnen en hij toonde eind maart zijn vorm met de zege in de E3 Harelbeke. Hij heeft dus goede papieren vandaag", aldus Poels.

"Woensdag in de Waalse Pijl en zondag in Luik-Bastenaken-Luik zal ik iets meer voor eigen succes rijden, maar vandaag is het vooral in dienst van."

Tenerife

De 28-jarige Limburger, die in februari een rit won in de Ronde van Valencia en eind vorige maand een etappe in de Ronde van Catalonië op zijn naam schreef, keerde pas vrijdag terug van een trainingskamp van bijna twee weken op Tenerife.

"Het is een beetje een gok hoe het vandaag zal gaan, maar ik hoop dat het aanpassen mee zal vallen. Ik voel me nu goed, net als gister bij het los rijden."

Poels verwacht dat het net als in voorgaande jaren lang zal duren voordat de grote namen zich laten zien.

"Vanaf de Loorberg na 192 kilometer begint het een beetje. Dan moeten we kijken met hoeveel man van de ploeg we er nog zitten en hoe fris iedereen is."