Tom Dumoulin zou zondag in de Amstel Gold Race graag vroeg in de finale iets willen proberen, maar de Limburger weet dat zo'n actie meestal weinig zin heeft in de klassieker in zijn thuisprovincie.

"Er zijn niet zoveel échte favorieten als in andere jaren, dus het kan wel een meer open finale worden", aldus de 25-jarige Dumoulin voor de start in Maastricht.

"We moeten als ploeg dus heel goed gaan opletten, maar ik ben bang dat ik toch moet blijven wachten tot de laatste beklimming van de Cauberg. Het heeft meestal weinig nut om daarvoor al te gaan."

De renners moeten in de zo'n 250 kilometer lange Amstel Gold Race in totaal over 34 klimmetjes, maar de favorieten houden zich meestal stil tot de laatste van vier beklimmingen van de Cauberg. Vanaf de top is het dan nog 1,8 kilometer naar de finish.

"Iedereen denkt zo, dat ze moeten blijven wachten, en dat maakt het zo lastig", zegt Dumoulin. "We moeten eigenlijk een soort coalitie vormen dat we het anders gaan doen, maar dat zal moeilijk worden."

"Ik kan wel iets doen op de voorlaatste beklimming van de Cauberg, maar als er dan tachtig man achter je rijden, heeft een tijdritje naar de finish weinig zin."

Video: Amstel Gold Race gestart in Maastricht

Trainingsperiode

Dumoulin maakte afgelopen woensdag in de Brabantse Pijl zijn rentree na een aantal weken zonder koersen en heeft al gezegd dat hij niet direct verwacht mee te kunnen doen om de zege, omdat hij in een trainingsperiode zit.

De Nederlander, die zich richt op de Giro d'Italia van volgende maand en vooral op de olympische tijdrit in augustus, is bij zijn ploeg Giant-Alpecin een van de drie beschermde renners in de Gold Race, samen met de Duitser Simon Geschke en de Fransman Warren Barguil.

De enige Nederlandse klassieker is om 10.15 uur van start gegaan in Maastricht. De finish wordt rond 16.30 uur verwacht.