​Mathew Hayman zocht zondag naar woorden na zijn overwinning in Parijs-Roubaix. De 37-jarige Australiër, die bijna de hele dag in de aanval reed, veroordeelde Tom Boonen tot de tweede plaats in de klassieker.

"Ik kan het gewoon niet geloven", aldus Hayman. "Vijf weken geleden heb ik mijn arm nog gebroken, waardoor ik veel wedstrijden moest missen."

Nooit eerder moest een renner zo lang wachten op zijn eerste zege in Parijs-Roubaix.

Hayman nam zondag voor de zestiende keer deel aan de kasseienkoers. Het oude record was in handen van Gilbert Duclos-Lassalle, die in 1992 bij zijn twaalfde poging succes had.

"Dit is mijn favoriete koers, deze zege is een droom die is uitgekomen. Gelukkig maakte ik deel uit van de vroege ontsnapping en kon ik later aanhaken. In de sprint had ik nog genoeg over, omdat ik maar één keer serieus aanviel."

Boonen

Boonen kon leven met zijn tweede plaats. "Het is allemaal niet zo vanzelfsprekend om hier goed te zijn", aldus de viervoudig winnaar van de 'Hel van het Noorden' in gesprek met Sporza. "De finale duurde wel 130 kilometer, we hebben al vroeg de hele ploeg opgeofferd."

In de aanloop naar de sprint in het Vélodrome raakte de routinier een beetje ingesloten. "Ik had de ruimte niet meer om te passeren, uiteindelijk kwam ik dertig meter tekort."

Of de 35-jarige Boonen in 2017 opnieuw deelneemt aan Parijs-Roubaix wordt snel duidelijk. "Komende week beslis ik over mijn toekomst. Ik wil dat niet nu, in alle emotie, doen."