Mathew Hayman heeft zondag zeer verrassend een enerverende editie van Parijs-Roubaix op zijn naam geschreven. De 37-jarige Australiër van Orica-GreenEdge toonde zich de sterkste in de sprint van een groepje van vijf.

Hayman klopte Tom Boonen en Ian Stannard in het Vélodrome in Roubaix. Kopman Sep Vanmarcke van Lotto-Jumbo legde beslag op de vierde plaats, voor Edvald Boasson Hagen.

In de top tien eindigden geen Nederlanders, de beste landgenoot was Ramon Sinkeldam op de vijftiende plaats, vlak voor Dylan van Baarle.

Niki Terpstra kwam ten val en werd naar het ziekenhuis vervoerd; gevreesd wordt voor een breuk. Lars Boom, een andere Nederlandse troef, voelde zich niet fit en gaf op.

Topfavorieten Peter Sagan en Fabian Cancellara speelden door omstandigheden ook geen hoofdrol in de finale.

Rabobank

Winnaar Hayman koerste tussen 2000 en 2009 voor Rabobank en reed aan het begin van zijn loopbaan op een Nederlandse licentie. In 1999 kroonde hij zich zelfs tot Nederlands kampioen bij de beloften. Haymans erelijst werd tot zondag alleen gesierd door zeges in kleine wedstrijden als Parijs-Bourges.

De 114e aflevering van Parijs-Roubaix, die 257 kilometer telde waarvan ruim vijftig over kasseien, kende van start tot finish een hectisch verloop. De openingsfase stond al in het teken van snel veranderende situaties en talrijke vluchtpogingen.

Nadat een vroege kopgroep met onder anderen Mark Cavendish en Boy van Poppel geen lang leven was beschoren, ontstond na ruim anderhalf uur een groep met zestien coureurs die iets meer ruimte kreeg van het peloton.

Onder de avonturiers bevonden zich geen Nederlanders. Yaroslav Popovych, die zijn laatste wedstrijd reed, en Sylvain Chavanel vonden wel de aansluiting, evenals Hayman.

Valpartij

De koplopers reden naar een voorsprong van om en nabij drie minuten, maar interessanter was wat daarachter gebeurde. Door een valpartij op de kasseien van Maing werd het peloton in stukken uit elkaar geslagen.

Een groepje met aan boord Stannard, Vanmarcke, Boonen en Tony Martin nam een voorsprong op onder anderen Sagan, Niki Terpstra en Cancellara, die allen werden opgehouden. Met liefst vier renners waren Lotto-Jumbo en Team Sky zeer goed vertegenwoordigd in de groep-Boonen, die al snel de vroege kopgroep inrekende.

Wat volgde was een kilometers lange strijd tussen beide groepen. Op elke kasseistrook plaatsten Sagan en Cancellara een versnelling in de hoop terrein goed te maken.

Met een kleine vijftig kilometer te gaan kon de Zwitser echter een kruis zetten door zijn ambitie te triomferen in zijn allerlaatste Parijs-Roubaix. Op de modderige kasseistrook van Mons-en-Pévèle kwam de 35-jarige Zwitser ten val; Terpstra kon hem niet ontwijken en schoof eveneens onderuit.

Met het wegvallen van Cancellara - die de koers wel uitreed en veertigste werd- verloor de achtervolgende groep een sterke locomotief, waardoor het al in een vrij vroeg stadium duidelijk was dat de winnaar zich in de tienkoppige groep van Boonen en Vanmarcke zou bevinden.

Carrefour de l'Arbre

Op de strook van Carrefour de l'Arbre werd onder impuls van Vanmarcke de kopgroep flink uitgedund. Nadat ook Boonen en Stannard zijn tempo niet konden volgen bleef de kopman van Lotto-Jumbo alleen over. Op een vlak gedeelte werd Vanmarcke echter weer ingelopen.

Zo ontstond in de absolute finale wéér een nieuwe situatie. In de zinderende slotfase probeerde iedereen weg te komen. Hayman en Boonen sloegen een gaatje, maar werden in het Vélodrome weer ingelopen.

In de sprint heerste Hayman, die Boonen van zijn vijfde zege in de 'Hel van het Noorden' afhield, waarmee de Belg alleen recordhouder zou zijn geweest.