De automobilist die ervan wordt beschuldigd de wielrenners Philippe Gilbert en Loïc Vliegen te hebben aangevallen, heeft zelf een klacht ingediend tegen de BMC-coureurs.

De man uit Stoumont zegt dat Gilbert en Vliegen zich agressief hebben gedragen en ontkent dronken te zijn geweest.

De automobilist stelt vrijdag drie wielrenners tegen te zijn gekomen die naast elkaar fietsten. Toen hij ze eindelijk kon passeren, toeterde hij "om hen aan te manen achter elkaar te gaan rijden''. De renners zouden hem daarop hebben uitgescholden.

Toen hij vertraagde om het gesprek aan te gaan, zou de jongste renner geprobeerd hebben hem te slaan. In Theux kwamen de automobilist en de renners elkaar weer tegen en ontstond een handgemeen. "Ze hebben ons geslagen en gebruikten een spray'', beweert de automobilist, die iemand bij zich had.

De lezing van Gilbert en Vliegen is dat ze tijdens een trainingsrit ruzie kregen met twee mannen die in een auto zaten. Een van de twee stapte uit en gedroeg zich agressief tegenover de twee renners. Volgens BMC waren de mannen in de auto onder invloed van alcohol.

Gilbert en Vliegen zullen maandag op het politiebureau een verklaring afleggen over het incident.

Brabantse Pijl

Gilbert mist aanstaande woensdag de Brabantse Pijl, omdat hij bij de ruzie drie breukjes in zijn middelvinger opliep. Ergens in de komende dagen zal besloten worden of de 33-jarige renner volgende week zondag de Amstel Gold Race kan rijden, zo meldt BMC zaterdag in een persbericht.

De Belg won de Nederlandse klassieker in 2010, 2011 en 2014. De Belgische semiklassieker Brabantse Pijl schreef hij in 2011 en 2014 op zijn naam.

Gilbert heeft inmiddels een geslaagde operatie ondergaan waarbij de drie breukjes in zijn linkermiddelvinger zijn vastgezet met vijf pinnen.

"Loïc en ik hadden al 5,5 uur getraind en we waren op weg terug naar huis na een verkenning van Luik-Bastenaken-Luik toen in Theux een auto vol gas achter ons aan kwam rijden", aldus Gilbert. "Daar begon het incident. Ik zal volledig meewerken met de politie en het onderzoek."