Ellen van Dijk is de nieuwe leider in de Energiewacht Tour. De renster uit de Boels-Dolmans-ploeg was zaterdagmiddag de snelste in een individuele tijdrit in Leek. Ze legde de 13,6 kilometer af in 17.44 minuten.

Achter Van Dijk werd Annemiek van Vleuten tweede. Ze gaf 22 seconden toe. De Duitse Lisa Brennauer zette de derde tijd neer, op 48 seconden van Van Dijk. Chantal Blaak, die de leiding had in het klassement, werd twaalfde op 1.09 minuten.

In het algemeen klassement verdedigt Van Dijk zondag in de laatste etappe een voorsprong van 37 seconden op Van Vleuten. Brennauer staat op 52 seconden op de derde plaats.

De slotetappe wordt op het Duitse Waddeneiland Borkum verreden.

Wild

Eerder op zaterdag schreeef Kirsten Wild de ochtendrit van de Energiewacht Tour op haar naam. De Nederlandse was na een korte etappe van ruim 70 kilometer de snelste aan de finish in Zuidhorn. 

Wilde troefde in de groepsspurt klassementsleider Chantal Blaak af. De Italiaanse Barbara Guarischi werd derde.

Blaak kwam onderweg nog ten val en liep schaafwonden op aan hand, schouder, elleboog en knie. ''Uiteindelijk win ik hier nog wat tijd, maar onderweg had ik aanvankelijk veel last van die val. Ik kwam zelfs even in de tweede groep terecht, maar het duurde niet lang voordat ik weer aan kon sluiten vooraan. Op het einde kwam ik er voldoende door om voor de ritzege te sprinten."