Fabian Cancellara verwacht zondag een emotioneel afscheid van zijn geliefde Parijs-Roubaix.

De 35-jarige Zwitser staat zondag voor de laatste keer aan de start van de Franse klassieker, die hij op zijn naam wist te schrijven in 2006, 2010 en 2013.

"Ik weet zeker dat het verdomd zwaar zal worden", blikt de coureur van Trek vooruit op de finish in de 'Hel van het Noorden'. "Maar ik moet me daarvoor afsluiten. Dat wordt wellicht nog moeilijker dan de koers zelf, om alles wat ik hier gepresteerd heb even naar de achtergrond te verdringen."

Vorige week moest Cancellara al gedag zeggen tegen een van zijn andere favoriete koersen, de Ronde van Vlaanderen. De klassiekerspecialist ging rechtop zitten, zwaaide naar het publiek en nam de sfeer nog eenmaal in zich op toen hij als tweede over de streep kwam in Oudenaarde.

"Je bedenkt weleens wat je in bepaalde situaties wilt doen, maar dit kwam spontaan in me op", analyseert de Zwitser, die nog geen idee heeft hoe hij de finish passeert in het velodroom van Roubaix. "Wat daar gaat gebeuren, weet niemand."

Uniek

Terugkijkend op zijn optredens in Parijs-Roubaix kan de drievoudig winnaar geen favoriete editie aanwijzen. "Dat is lastig. Alle drie overwinningen hebben een geweldig en uniek plekje in m'n hart."

In de aanloop naar zijn laatste 'Hel van het Noorden' hoopt Cancellara zich echter wat minder van de wijs te laten brengen door zijn herinneringen dan vorige week richting de Ronde van Vlaanderen. "Ik sprak nauwelijks en was wat afwezig. In de nacht van tevoren sliep ik pas om half 2 en was ik om 6 uur al weer wakker."

Zondag vormt de 114e editie van de kasseienklassieker, die 257,5 kilometers telt, het laatste kunststukje voor Cancellara in Noord-Frankrijk. "Ergens is dat mooi, maar het is ook moeilijk."