Philippe Gilbert heeft vrijdag een gebroken vinger overgehouden aan een bizar incident met voorbijgangers tijdens een trainingsrit.

De 33-jarige Belg was vrijdag met ploeggenoot Loïc Vliegen aan het trainen in België toen ze ruzie kregen met twee mannen die in een auto zaten.

Een van de twee stapte uit en gedroeg zich agressief tegenover de twee wielrenners, staat in een verklaring van wielerploeg BMC. Volgens het team waren de mannen in de auto onder invloed van alcohol.

Bij het handgemeen dat volgde, liep Gilbert drie breukjes op in een middelvinger. De klassiekerspecialist moest naar het ziekenhuis, waar de breuken werden vastgezet met kleine pinnetjes.

"Verder is Philippe in orde", zei teamdokter Max Testa van BMC. "Hij zal een dag of twee niet kunnen fietsen. Na het weekeinde kunnen we beter inschatten wat dit voor gevolgen heeft voor de Ardennenklassiekers. Maar ik denk dat hij ze gewoon kan rijden."

Geschokt

Voor Gilbert breken cruciale weken aan. De Waal staat volgende week zondag in Maastricht aan de start van de Amstel Gold Race, de Nederlandse klassieker die hij in 2010, 2011 en 2014 won.

Ook de Brabantse Pijl, Waalse Pijl en Luik-Bastenaken-Luik zijn koersen waarin Gilbert jaarlijks meedoet om de winst.

"In fysiek opzicht gaat het niet heel slecht, maar ik ben vooral geschokt", zei Gilbert. "Dit verwacht je totaal niet als je een trainingsritje doet." Vliegen kwam er ongeschonden vanaf.

De twee dronken ruziemakers zouden zijn opgepakt door de Belgische politie.