Het wereldantidopingbureau WADA wil dat Hein Verbruggen zijn klacht tegen onder anderen oud-voorzitter Dick Pound bij de ethische commissie van het IOC onmiddellijk intrekt. 

"De beweringen zijn schandalig en lasterlijk", zegt WADA-voorzitter Craig Reedie. "Ik roep Verbruggen op zijn klacht onmiddellijk in te trekken en zo niet, dan hoop ik dat de ethische commissie van het IOC de klacht afwijst als zijnde volkomen ongegrond.''

De in Zwitserland woonachtige oud-voorzitter van de internationale wielrenunie UCI is al jaren in conflict met Pound, die meermaals stelde dat de Nederlander er medeverantwoordelijk voor was dat Lance Armstrong zijn dopingpraktijken ongemerkt kon uitvoeren.

Verbruggen zegt daarentegen dat Pound in zijn tijd als voorzitter van het WADA een haatcampagne heeft gevoerd tegen de UCI, terwijl hij geen oog had voor misstanden in bijvoorbeeld de atletiek.

In het zogenoemde CIRC-onderzoek, waarmee de UCI het dopingverleden doorlichtte, werd geen bewijs gevonden dat Armstrong van hogerhand bescherming had genoten.

Kwaadaardig

De 74-jarige Verbruggen, die in 2005 stopte als UCI-voorzitter, wil nu dat de ethische commissie van de olympische beweging het gedrag van IOC-lid Pound beoordeelt, terwijl hij ook vraagt om een oordeel over WADA-directeur Howman en Travis Tygart en Bill Bock, beiden actief voor het Amerikaanse antidopingbureau USADA.

Ook zij hebben zich volgens Verbruggen meermaals schuldig gemaakt aan valse beschuldigingen in zijn richting.

Reedie overweegt een eigen onderzoek in te stellen naar het "kwaadaardige gedrag'' van Verbruggen ten opzichte van een lid van het IOC.

Verbruggen heeft een verzoek gedaan aan de Foundation Board van het WADA, het hoogste bestuursorgaan binnen het wereldantidopingbureau waarin ook vertegenwoordigers uit de politiek zitting hebben, om een onderzoek te doen naar misstanden binnen de organisatie. Dit zal in mei worden besproken.